Érdemes kipróbálni, milyen finom is a saját teraszon nevelt fűszer íze. Nem kétséges: zamatosabbnak fogjuk érezni a piacon kaphatónál. S ha valaki azt gondolja, hogy ezeknek a növényeknek a hasznát csupán a konyhában élvezhetjük, az téved.
A fűszernövények aromás illata, virágaik szépsége (mert valamennyi virágzik!) legalább olyan örömöt szerezhet, mint karakteresebb, díszítő társaiké. Az egyik legmutatósabb konyhakerti növény a borágó. Csodás, kék virágait a méhek is kedvelik. Termete az edény méretétől függ, de általában 50-100 centiméterre nő meg. Egynyári növény. Kedveli a napfényt, nagy melegben célszerű naponta öntözni. Virágait még a teljes hervadás előtt érdemes letörni, elősegítve evvel a másodvirágzást. Ételek ízesítéséhez a hajtásvégeket szedjük le.A szurokfű vagy oregáno terebélyes évelő, ezért nagy átmérőjű tálban neveljük. Kicsi, bolyhos levelét használjuk fűszerként, míg dús, rózsaszín virágaiban júliustól októberig gyönyörködhetünk. Napos helyet kíván, és kevés öntözéssel is beéri. Ősszel tövig vágjuk vissza a hajtásokat és védett helyen a szabadban vagy a lakás egyik világos, hűvös helyiségében teleltessük. A erkélyen nevelhető fűszernövények közül a rozmaring virágzik elsőként, majd a sarkantyúka, a kakukkfű, a szurokfű, a metélőhagyma, a bazsalikom, a borágó és ezt követi a zsálya. Valamennyit tápanyagban gazdag talajba ültessük, és szélvédett helyen tartsuk. Leginkább terrakotta edény illik hozzájuk.
Tóth Ágnes