Eredetileg Crepes Suzette, avagy Zsuzsi palacsintája névre hallgat, de a hölgyről semmi biztosat nem tudunk: egyesek szerint királyi kedves, mások szerint a múlt század elején a párizsi Comédie Francaise üdvöskéje volt, akit a közeli étterem séfje olthatatlanul imádott…
Hozzávalók 4 személyre: A palacsintához: 80 g finomliszt 1 csipet só 1 ek. cukor 1/2 tasak vaníliás cukor 1,5 dl tej 1 tojás + 1 tojássárgája 1 ek. olaj néhány citromfű-levélke Továbbá: 3 narancs 30 g cukor 30 g vaj/margarin 2 dl rostos narancslé 3 cl narancslikőr 1/2 dl brandy
2. A narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál-vékonyságú csíkokra vágjuk, forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízbe szedjük, lecsepegtetjük.
3. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst, a munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük.
4. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/margarint, azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt.
5. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a narancsmártásba forgatjuk, majd hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat.
6. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfű-levélkékkel díszítjük. Azonnal tálaljuk – csak melegen jó! Tipp Pompás vendégváró, mert mindent el lehet előre készíteni, csak a palacsintákat kell tálaláskor átforrósítani. Még különlegesebb, ha 1-2 gombóc vaníliafagylaltot kínálunk hozzá. Úgy is tálalhatjuk, hogy a narancsmártásban átforrósított palacsinták tetejét csak az asztalnál öntözzük meg a narancslikőrrel és a brandyvel, majd meggyújtjuk, azaz flambírozzuk. Nagyon látványos mutatvány, de csak akkor vállalkozzunk rá, ha van gyakorlatunk a flambírozásban, mert tűzveszélyes! Italajánlat: félszáraz pezsgő, vagy desszertbor Elkészítési idő: 45 perc 1 adag: 458 kcal/1912 kJ