Még a legfinomabb otthon főzött ételnek is van hátránya: egy halom koszos edény. De ez sem okoz problémát, ha van mosogatógépünk. Sokan nem tudják, hogy a mosogatógéppel nemcsak időt és energiát takaríthatunk meg, hanem jelentősen hozzájárul egészségünkhöz is.
65 C fokos hőmérsékletű vizet használva a mosogatógép sokkal jobb eredményeket ér el, mintha kézzel mosogatnánk. Ennek eredményeképp elpusztulnak a baktériumok, amelyek a kézi mosogatás után láthatatlanul ott maradnak edényeinken. Ha kézzel mosogatunk, a víz hőmérséklete sokszor a 40 C fokot sem éri el, viszont ez a hőmérséklet nem pusztítja el a kórokozókat, hanem kedvező táptalajt biztosít azok burjánzására. Az edények hagyományos szárítási módszere sem túl higiénikus. Ugyanis amikor a konyharuha az edénnyel érintkezik, az abból leváló mikroszkopikus nagyságú textildarabkák is ösztönzik a baktériumok szaporodását. Ezzel szemben a mosogatógép forró levegővel szárít, ami elpusztítja a káros mikroorganizmusokat. Kutatások is kimutatták, hogy a leggyakrabban használt mosogatóvíz hőmérséklet – azaz langyos – esetében a baktériumok száma 8 óra alatt négymilliószorosára növekedhet. Sokkal biztonságosabb a mosogatógép használata, mert nemcsak tiszta és higiénikus edényeket garantál, de energiát és időt is megtakarít. Karácsonykor különösen jól jön a mosogatógép. Ha összegyűlt az egész család, nem árt, ha teljesen tiszta edényekben szolgálhatjuk fel az ünnepi vacsorát. Ezen felül ünnepi hangulatunkat sem kell azzal elrontanunk, hogy míg a többiek ünnepelnek, mi a konyhában robotolva mosogatunk, hiszen a mosogatógép elvégzi helyettünk a piszkos munkát.