Aki előrelátó, már időben kiveszi a fagyasztóból az ételt, hogy azt lassan olvassza ki a hűtőszekrényben. A hűtőtérben lévő 4-6 C körüli hőmérséklet elegendő ahhoz, hogy a mélyhűtött élelmiszer kiolvadjon, ugyanakkor a mikroorganizmusok szaporodása nem indul meg olyan mértékben, mintha szobahőmérsékleten történne a felengedés.
A mélyfagyasztott étel szakszerűtlen kiolvasztáskor olyan szerkezeti változáson mehet át, amitől íze, állaga megváltozik. Nem éppen előnyére. Mert mit is csinál az ember, ha gyorsan akar hozzáférni a fagyasztott dolgokhoz? Jobb esetben beteszi az ételt a mikroba és a kiolvasztó program választása esetén türelmesen megvárja, amíg konyhakész lesz. Magasabb fokozaton nem érdemes kísérletezni, mert az étel széle gyorsan átmelegszik, kicsit meg is sül, míg a közepe jégbe fagyva vár. Ugyanez vonatkozik a sütőbe tett mélyhűtött ételre is, ráadásul ilyenkor célszerű az ételhőmérő használata. Az EU egyik élelmiszerekkel foglalkozó bizottsága javasolja, hogy a boltokban árusított mélyhűtött élelmiszereken kötelező feltüntetni, hogy felolvasztás után tilos azt visszafagyasztani. A szigor indokolt, ugyanis a kiolvasztott ételben felélednek a mikroorganizmusok, és őrült ütemben szaporodni kezdenek. Újbóli kiolvasztáskor már a nagyobb létszámú hadsereg szaporodik tovább, és így elegendően lehetnek akár egy alapos gyomorrontáshoz. Nem beszélve arról, hogy a kétszer felengedett étel íze hagy némi kívánni valót maga után. Az Electrolux azt tanácsolja, hogy a hűtőt és a fagyasztót – non frost modellek esetében is – évente kétszer ki kell olvasztani, továbbá ha a falfelületet glicerinnel bekenjük, készülékünk nem párásodik.