A szó szoros értelmében gyerekjáték a nevelése, hiszen a legkisebbek is szívesen gondoskodnak a magokból látványos gyorsasággal előbújó, ízletes növényről.
Csíráztatáshoz a megmosott magokra engedjünk annyi vizet, amennyi ellepi őket. A tasakon feltüntetett áztatási idő letelte után a megduzzadt szemeket öblítsük le folyó víz alatt, majd naponta öblítsük át, és többszöri permetezéssel tartsuk nedvesen. A beáztatott és lecsepegtetett magokat szórhatjuk nedves vattára, gézre. Egy evőkanál magból egy tányérnyi csíra fejlődik.
Vetéshez töltsünk homokkal kevert friss kerti földet egy virágcserépbe vagy tálcára. Sűrűn szórjuk rá a magokat, majd fedjük le 1-2 mm vastag föld- vagy homokréteggel. Öntözzük meg, takarjuk le, pl. kartonpapírral, és ne engedjük kiszáradni a földet. A csírák kibújása után tegyük az edényt világos, 20-22 fokos helyre. Szabadföldi termesztés esetén március végétől júniusig szakaszosan vethetünk egy gondosan előkészített magágyba. Abeöntözést követően nedvesen tartott földből egy hét múlva kelnek ki a növénykék.
Mire figyeljünk?
Csíráztatáshoz biozsázsamagot, cserépben vagy ládában történő termesztéshez kertizsázsa-vetőmagot kell venni. Sötét helyen világos színű és B-vitaminban gazdag, míg világos helyen, pl. az ablakpárkányon üde zöld és C-vitaminban gazdag csírák fejlődnek. A csírákat a legajánlatosabb a 3-4. napon fogyasztani, mert ilyenkor ugrásszerűen megnő azA-, B-, C- és E-vitamin-tartalmuk.
Felhasználása
Csíráját salátába, müzlibe keverhetjük és szendvicsre, levesre, főzelékre szórhatjuk. Fiatal hajtásai
vajas kenyérrel vagy levesnek, mártásnak elkészítve fogyaszthatók, továbbá kiválóak szendvicskrémbe, tojásos, sajtos és túrós ételek kiegészítésére, díszítésére.
A bioboltokban kapható speciális tálak búzafű, amaránt, lucerna, spenót, retek, csicseri borsó, szója vagy mungóbab csíráztatására is alkalmasak.
A gabonafélék és ahüvelyesek csírája 25%-kal több kalóriát tartalmaz, mint a hús, de nem hizlal, mert nincs benne zsír, nem emeli a koleszterinszintet. Ráadásul acsírákban nagy mennyiségben halmozódnak fel fontos aminosavak, amelyeket szervezetünk nem képes önállóan előállítani.
Zsázsás receptekért kattintson ide
Fotók: Floradania, Thinkstock