Az étkezőasztal megterítése kicsit többről szól, mint hogy hova kerüljön a kés, a villa és a kanál – bár egy-két főzőshow szereplőnek még ez is kihívást jelent… Megtanítjuk az asztalöltöztetés minden csínját-bínját, hogy ne süljön fel a vendégek előtt.
A tányér
Miután leterítette az asztalt abrosszal, jelölje ki a vendégek helyét a nagy tányérral, amelyre a főfogás kerül. Egy-egy tányér között legalább 60 cm legyen, így kényelmesen elférnek az egymás mellett ülők. A nagytányérra kerül a salátás tányér, erre pedig a leveses, de praktikus megoldás nem egyszerre elhelyezni az egyes fogások tányérjait, hanem csak akkor, amikor felszolgálja. Ez alól kivételt képez a főfogás tányérja, hisz ez az asztalon marad egészen a desszertig. A kis befőttes, salátás tálkát a nagytányér baloldalára helyezze, tegyen így a kenyértartó kistányérral vagy kosárral is. A desszertes tányér csak az étkezés végén kerül az asztalra, a nagytányér helyére.
Az evőeszköz
A kés a tányér jobb oldalára kerül éllel befelé. Mellé mehet az előételhez használatos kés, ha szükség van ilyenre. A kés mellett kap helyet a kanál a leveshez, valamint ennek jobb oldalára tehet még egy kanalat, ha a levesen kívül van olyan előétel, amelyet kanállal lehet enni. Bal oldalra kerül a villa, amelyet a főfogáshoz használunk. Ha az előétel megkívánja, ennek bal oldalára helyezze az előételes villát. Az evőeszközökkel kívülről befelé haladunk a fogások sorrendje szerint. A desszertes kanál a tányér fölött foglal helyet, a desszertes villa szintén. Ha mindkettőt használjuk, akkor a kanál szára jobbra, míg a villáé balra mutat. Ha csak az egyiket helyezzük az asztalra, akkor a villa szára is jobbra mutat.
A pohár
A poharakat jobb oldalra a fogásokhoz járó evőeszköz tetejéhez helyezze (például a kés hegyéhez). Ha nem szeretné poharakkal telezsúfolni az asztalt, elegendő fogásonként egyet-egyet az asztalra tenni. Lényeg, hogy mindig legyen pohár a vendég előtt.
A szalvéta
A szalvéta a bal oldalra kerül a villa alá, ha szalvétagyűrűt használ, akkor annak bal oldalára.
Tipp: Dobjuk fel az asztalt mintás terítővel, vagy mintás, színes szalvétával, virágokkal. Ezekkel a kiegészítőkkel elkerülhetjük a túl formális végeredményt, amitől esetleg a vendégek feszengenének.
Fotók: Amara, House of Fraser