Hűvös kamrában vagy pincében a termények több hónapig frissek maradnak. Megéri tartalékolni belőlük a szűkös téli hónapokra!
Hosszú távú tárolásra az egyenletesen hűvös, száraz és fagymentes helyiség a legalkalmasabb. Alaposan takarítsuk ki, a falait pedig – lehetőleg kétszer – kenjük át mésztejjel. Ha némi rézgálicot is keverünk bele, elejét vehetjük a penészgombák megjelenésének. A műanyag festékek nem jók, mert akadályozzák a fal természetes szellőzését!
Füzérek
A lila, a vörös- és a fokhagyma szárát fonjuk össze, a fűszerpaprikát a szárakat átszúrva fűzzük, majd akasszuk fel. A levágott szárrészű hagymaféléket egy régi, minden fej után összekötött nejlonharisnyában fellógatva, illetve szellős kosárban vagy lapos rekeszben, fatálcán szétterítve is tárolhatjuk.
Burgonya
Száraz időben szedjük fel, és hagyjuk szikkadni, mielőtt letisztogatjuk. Töltsük papír- vagy jutazsákba, esetleg rakjuk halomba hűvös, sötét helyen. Műanyag zsákban megrohadhat, a fénytől pedig kicsírázik vagy megzöldül, és mérgező anyagok keletkeznek benne. Havonta vizsgáljuk át a gumókat.
Hüvelyesek
Eltárolás előtt válogassuk ki a ráncos, törött vagy rágott szemeket. A szárazbabot, borsót és lencsét a legjobb sötét helyen, vászonzsákban tartani, de a légmentesen lezárt műanyag doboz, nejlonzacskó vagy csavaros tetejű befőttesüveg is megfelelő. Párás környezetben, ha magukba szívhatják a nedvességet, a babfélék megromolnak. A kerek lyukak zsizsikre utalnak, ilyenkor dobjuk ki a babot.
Rendezett kamrapolcok
Mandulát, diót, mogyorót és mákot ritka szövésű zacskóban tároljon. A felcímkézett befőtteket állítsa glédába. A szellős alsó polcokra sütőtököt, káposztát tehet. Nyirkos homokkal töltött ládákban tavaszig eláll a rétegezve lerakott sárgarépa, petrezselyem, cékla, fekete retek vagy pasztinák.
Gyümölcsök
A hibátlan almát, körtét szárral fölfelé, egymástól ujjnyi távolságban helyezzük polcra, rácsos állványra, vagy ütődésmentesen rakosgassuk műanyag, illetve lécrekeszbe. Ne béleljük ki, mert a nedves papír a legjobb táptalaj a penészgombák számára!
Tipp: készíts szárított almát!
A magház kiszúrása után felszeletelt, citromos vízben blansírozott almát zsinegre felfűzve aszaljuk a levegőn, vagy húzzuk a sütő sínjére tett pálcikákra, és nyitott ajtó mellett 60–70 °C-on szárítsuk.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!