Bármikor előfordulhat áramszünet, amelyet egy idő után az étellel teli hűtőszekrényünk bánhat a legjobban. Mit tehetünk egy ilyen szorult helyzetben? Segítünk!
Nagyobb vihar vagy akár műszaki probléma miatt is bekövetkezhet egy több órás áramkimaradás, ami miatt több bosszúság is támadhat az otthonunk körül. Azon felül, hogy rögtön a telefonunkhoz kapunk megnézni, hogy áll a töltöttségi szint, aggodalomra adhat okot az ételektől roskadozó hűtőnk is. Meddig képes tartani a hűtő a hőmérsékletet egy hosszabb áramkimaradás esetén? Mit tehetünk ebben a kellemetlen helyzetben? Adunk négy bombabiztos tanácsot!
1. Tartsuk zárva a hűtőt!
Igen, ez ennyire egyszerű. Feleslegesen ne nyitogassuk a hűtőajtót áramkimaradás idején, tényleg csak a legszükségesebb esetben! A zárva tartott hűtőszekrényben ugyanis az ételek négy órán keresztül is képesek megtartani a benti hőmérsékletet, a fagyasztónál pedig ennél is több idő áll a rendelkezésünkre: ha tele van, akár 1 napunk is van, ha félig, akkor 12 órán keresztül biztosan nem olvad fel semmi.
2. Vegyünk szárazjeget vagy néhány zacskó jeget!
Érdemes előrelátónak lenni: jó, ha van otthon talonban száraz jég vagy egy-két nagyobb zacskó jégkocka, ugyanis ezzel sokat segíthetünk a szorult helyzeten. Ezzel a módszerrel időt nyerhetünk magunknak és a hűtött ételeinknek, hogy azok ne olvadjanak ki, amíg tart az áramkimaradás.
3. Ellenőrizzük a hőmérsékletet!
A lehető legtöbb, amit áramszünet esetén tehetsz, ha zárva tartod a hűtő ajtót. Előfordulhat azonban, hogy egy áramkimaradás több órán keresztül tart, a hűtőnk pedig kezd felmelegedni. Mielőtt megennél valamit, ellenőrizd a hűtő belső hőmérsékletét: amíg nem haladja meg az 5 Celsius-fokot (fagyasztónál ez az érték -18 Celsius-fok körül mozog), addig minden étel biztonságosan fogyasztható. Ha ezt nem sikerül tartani, akkor 2 óra elteltével már ne edd meg a romlandó élelmiszereket.
4. Légy óvatos!
Attól függetlenül, hogy a hűtőben lévő étel még mindig hideg és nem is telt el sok idő az áramszünet óta, akkor is légy körültekintő! Vannak ételek, amikre kifejezetten figyelni kell, ilyen a tojás, tej-tejtermékek, hal és a hús. Mielőtt megennéd, győződj meg róla, hogy biztosan fogyasztható-e.
Fontos!
A kórokozók elszaporodása nem mindig érhető tetten az étel szagán és küllemén, ha nem vagy a biztos a dolgodban, ne kísérletezz, inkább dobd ki.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!