Mi a fő szempont? A könnyű tisztíthatóság, a karcmentesség, netán hogy időtálló és gyerekálló legyen a pult? Érdemes alaposan végiggondolni, mik az elvárásai ezzel a nélkülözhetetlen konyhai felülettel szemben!
Keményfa
Minden konyhatípushoz illik, meleg hatást kölcsönöz a helyiségnek. Magas olajtartalmút válasszon, hogy tartósan szép maradjon a fa. Emellett fontos, hogy rendszeresen (az első héten naponta, később havonta egyszer) vonja be védőréteggel a felületet, megóvva ezzel a víztől, illetve a hőtől. A keményfa munkalapot használat után le kell tisztítani, nehogy foltossá váljon. Ha nem használja vágólapnak, illetve nem teszi ki intenzív hőhatásnak, akkor nagyon sokáig konyhája dísze lehet.
Rozsdamentes acél
Nem véletlenül található ilyen anyagú munkalap az éttermek konyhájában: tartós, mutatós és rendkívül higiénikus. Jól mutat a modern konyhákban, de melegebb anyagokkal párosítva otthonosabb hatást érhetünk el. Ellenáll a hőnek, a víznek. Könnyen karcolódik ugyan, de ez nem befolyásolja az antibakteriális tulajdonságát.
A laminált konyhapult
Szintén minden konyhatípusban jól mutat, hiszen külsőleg bármilyen más munkalap anyagot képes leutánozni a fától a márványig. Ráadásul igen változatos színekben kapható. A laminált mellett szól alacsony ára és könnyű tisztíthatósága is. Hátránya, hogy nehezen vágható, ezért csak egyszerű alakzatokban lehet gondolkodni, például téglalap. Meglátszik rajtuk a karcolás és a vágás, amiket aztán ki sem lehet javítani.
Műkő
Elképesztően jól faragható, ezért szinte bármilyen formájú konyhapult kivitelezhető belőle. Rendkívül változatos színekben kapható. Könnyen tisztítható, és ha véletlenül meg is sérül a felület, könnyen javítható saját anyagából. Egyetlen hátránya a borsos ára.
Gránit, márvány
A természetes kő felületek verhetetlenek tartósság és sajnos árfekvés szempontjából is. Szépek, elegánsak, szinte lehetetlen sérülést ejteni rajtuk, bár rendszeres karbantartást igényelnek.