Mindenkivel könnyedén előfordulhat, hogy nem úgy sikerül a főzés, ahogy szeretnénk. Az már kicsit kellemetlenebb, ha az edényünk is kárát látja ennek.
A konyhai balesetek egyik legkellemetlenebb fajtája, amikor az edényünk aljára égetjük az aznapi ebédünket. A jó hír, hogy ezeket a makacs szennyeződéseket órákon át tartó kemény sikálás nélkül is el tudjuk tüntetni.
Mire lesz szükségünk?
- folyékony mosogatószer
- edénykaparó
- súrolószer
- kesztyű
- súrolószivacs
Áztatás, súrolás, öblítés
Engedjünk meleg vizet az edénybe, majd adjunk hozzá mosogatószert. Ezután hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra elteltével a műanyag kaparóval lazítsuk meg az odaégett foltokat, majd öblítsünk. Ezután fogjuk a súrolószert és a szivacsot, majd dörzsöljük át a felületet. Megint öblítsünk, mossuk át még egyszer az edényt és kész is vagyunk.
Jó, ha tudjuk!
Ha a tisztítás során kékes vagy szivárványszínű elszíneződést látunk az edényben, akkor sem szabad megijedni. Ez gyakori a rozsdamentes acél edényeknél. A probléma megoldásához tegyünk az edénybe egy kis ecetet, hagyjuk állni öt percig, majd öblítsük ki. Ugyanitt: a kemény víz jelei ecettel átitatott nedves szivaccsal eltüntethetőek.
Nem vált be? Íme egy másik módszer
- Öntsünk két evőkanál szódabikarbónát az edénybe,
- adjunk hozzá körülbelül 2 csésze vizet,
- öntsünk bele nagyjából 1 evőkanál folyékony mosogatószert,
- tegyük a tűzhelyre és két percig melegítsük úgy, hogy lefedjük az edényt.
- Miután ezzel megvagyunk, kaparóval szedjük le a szennyeződést, és kész is vagyunk. Persze, ha szükséges, ismételjük meg többször ezeket a lépéseket.
Egy a fontos: semmiképp se keseredjünk el, ha odaégettük az ételt, megoldás mindig van a legmakacsabb folt eltüntetésére is!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!