Statisztikák is alátámasztják a tényt, miszerint az ünnepek alatt sokkal többször kell tűzoltót hívni egy-egy balul sikerült sütés és főzés közben keletkezett tűz, avagy baleset miatt.
– Évente mintegy 400 lakástűz keletkezik csak amiatt, mert balul sikerül egy-egy sütés-főzés, pedig ezek az esetek nagyon könnyen megelőzhetőek lennének – mondta el a Mindmegette.hu-nak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, aki azt is hozzátette: idén 51 ember szenvedett valamilyen égési sérülést, vagy füstmérgezést főzési balesetekben.
1. Olaj meggyulladása
A tűzhelyen felejtett étel, azon belül is az olaj meggyulladása vezet a konyhai balesetek között. Az étolaj 300-330 Celsius fok között gyullad, ha pedig erre vizet öntünk, az szó szerint kirobban az edényből, tűzzel árasztja el az egész konyhát és azt is, aki oltani próbálta. A szakértő szerint helyette jobb, ha egy fedőt, avagy egy nedves konyharuhát teszünk az égő edényre.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=57&v=EPmHRzBfpi8
2. Kenyérpirító
Gyakori, hogy a pirítóban felejtődik és lángra kap egy-egy kenyérszelet. Csak akkor oltsuk el vízzel a készüléket, ha előtte kihúztuk a konnektorból!
3. Sütő
A statisztikák szerint a sütőben készülő ételekről is könnyű megfeledkezni, aminek sokszor baleset lehet a vége. Állítsunk be időzítőt, a jelzéskor pedig kapcsoljuk ki a készüléket. Az otthoni porral vagy habbal oltó akár életeket menthet ilyenkor, érdemes felvenni a háztartási eszközök listájára.
Még több tippért és tanácsért kattints a Mindmegette.hu cikkére!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!