Elfogyott a hely a konyhai szekrényekben? Így kezdj neki a szortírozásnak!
A legrendezettebb otthonokban is megesik, hogy a konyhában eluralkodik a káosz, akármennyit pakolunk, sosem tökéletes a rend. Egyszerű oka van: több dolgot tárolunk a szekrényekben, mint amennyi helyünk van. Egy kis szortírozás könnyű megoldás a problmára. Mutatjuk, mikkel kezdd a konyha lomtalanítását, hogy polcaid fellélegezzenek!
Rossz, kopott eszközök
Nem csak a régi, elhasználódott edényektől, lábosoktól kell egy idő után megszabadulni. A szekrényekben megbújnak az elhasználódott, karcos vágódeszkák is, amelyekben rendszeres tisztítás mellett is megtelepednek a baktériumok. 3 évente érdemes lecserélni, de ha már nehezebb lemosni az ételmaradványokat, hamarabb is kiszortírozhatod. Ugyanígy járj el a törött, egyfülű vagy odaégett edényekkel, csorba nyelű vagy életlen késekkel, törött tányérokkal, amelyeket már nem szívesen használsz.
A szekrényekben bujkáló régi fűszerek
Ugyan a legtöbb fűszer évekig is eláll, lejárata után sem okoz megbetegedést, nem érdemes túl sokáig tárolni őket. A lejárt szavatosságú fűszerek hatékonyságukat veszítik, aromájuk és állaguk egy idő után megváltozik. Nézd át a fűszeres fiókot és inkább dobd ki azt, amiből már évek óta nem használtál egy picit sem.
Szakácskönyvek, amelyekből már nem nézel receptet
A szakácskönyvek kétségkívül rengeteg helyet foglalnak, a legtöbb konyhában pedig manapság csak porosodnak. Előbb kezdünk el az online receptek közt keresgélni, mint egy klasszikus szakácskönyvben. Így ha végképp elfogyott a helyünk a konyhában, a legjobb amit tehetünk, hogy elajándékozzuk a fölösleges szakácskönyveket és felszabadítjuk a polcokat.
Fedél nélküli ételtároló dobozok
Azoktól az ételtároló dobozoktól azonnal meg kell szabadulni, amelyeknek nincsen tetejük. Ezek nem csak helyet foglalnak, de hasznukat sem gyakran vesszük. Egyúttal szanáld a megsárgult, karcos, rosszul záródó darabokat is, helyettük inkább válassz jól záródó, praktikusan tárolható, új dobozokat.
Ételrendelés mellé járó evőeszközök
Nagyon hamar fel tudnak halmozódni az ételrendelés mellé kapott egyszer használatos evőeszközök és mini szószok, ha csak bedobjuk őket a fiókba. Nézd át, hány darabra van igazán szükséged, 1-2 jól jöhet egy kirándulás alkalmával, a többit pedig dobd a kukába! Ugyanígy az ételrendelés mellé járó mini szószokat is érdemes átnézni, amelyeket gyakran csak bedobunk a hűtőbe.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!