Tartósítsuk a kert terményeit, hogy hónapok múlva is élvezhessük munkánk gyümölcsét!
A legtöbb gyümölcsféle alkalmas az eltevésre: cukor, víz és fűszerek hozzáadásával finom befőtt, ivólé, szörp, lekvár, dzsem vagy zselé készíthető belőlük.
A nyári hónapok különösen kedvezőek erre, hisz már most szezonja van az epernek, a cseresznyének, és lassan a sárga- és őszibarack, málna vagy ribizli is megér.
A zöldségfélék közül savanyíthatunk pl. sárgarépát, tököt, zöldbabot, paprikát, paradicsomot,
uborkát vagy karfiolt. A terményt a reggeli harmat felszáradása után, délelőtt szedjük le, és lehetőleg még aznap dolgozzuk is fel. Csak kifogástalan állapotú és érett darabokat gyűjtsünk! A gyümölcsöt óvatosan tegyük kosárba, hogy ne nyomódjon össze, majd alaposan mossuk meg
és csepegtessük le. (A málnát és szedret csak finoman zuhanyozzuk le.) A hibás szemeket gondosan
válogassuk ki, mielőtt hozzákezdünk a hámozáshoz, kimagozáshoz, feldaraboláshoz.
A befőzéshez szükségünk lesz mérlegre, jó nagy fazékra, tálakra, szitára, szűrőre, tölcsérre, merő-, hablehúzó és keverőkanálra. A forró vízzel elmosott befőttes üvegeket fejjel lefelé fordítva, tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni. Ne törölgessük, mert szöszök és szennyeződések kerülhetnek a belsejükbe! A csavaros fedeleket és a tömítő gumigyűrűket ajánlatos kifőzni, a rozsdásakat,
illetve nyúlósakat, töredezetteket pedig selejtezzük ki!