Azt mondják a jó szakács titka a jó minőségű edény. Ha ez így van, akkor ideje megszabadulni a leharcolt, karcos serpenyőktől, amiben még a víz is odaégne!
Mi szól a minőség mellett?
A megfelelő edénynek jó minőségűnek kell lennie. Lehet, hogy kissé borsos az ára, de tekintsen az új készletre hosszútávon kifizetődő befektetésként.
A jó minőségű edények használatakor nem kell folyamatosan a tűzhely mellett állnia attól tartva, hogy folyamatos kevergetés nélkül odaég, így időt is spórol, hiszen belekezdhet egy új munkafolyamatba. Nehezebb sérülést ejteni a felületén, szemben olcsó társaival. Kevesebb zsiradékkal süthet, főzhet, így egészségesebb az étel.
Milyen fajták léteznek?
Alumínium
Előnye, hogy könnyű, jó hővezető, viszont nagyon magas hőmérsékleten behorpadhat. Néhány galvanizált típusnál már nem áll fenn ez a probléma.
Réz
Drága, de tökéletes hővezető, így akármit is készít benne, mindenhol egyformán sül vagy fő benne az étel. Egyes savas ételekkel azonban reakcióba léphet a réz, ami befolyásolhatja az ízvilágot.
Öntött vas
Az öntött vas edény strapabíró, olcsó és fantasztikusan ízletes grillzöldséget és steaket lehet benne készíteni. Egyetlen hátránya, hogy nehéz, és ez nem csak a súlyára igaz, hanem a tisztításra is. speciális súrolókkal könnyebbé teheti az utómunkát.
Rozsdamentes acél
Könnyű, szép, nem drága, viszont nem a legjobb hővezető. Magasabb árfekvésben azonban kapható olyan változat, amelybe alumínium vagy réz magot építettek, így a hő egyenletesebben oszlik el.
Fotók: Thinkstock, Argos, House of Bath, Occa Home