A lakás egyik békét sugárzó központja a konyha és a hozzá legszorosabban kapcsolódó családi étkezőasztal, ahol a közösen elfogyasztott fogások mellett a mindennapi örömökről és gondokról is bőven esik szó.
A legfontosabb, hogy az itt töltött időt kényelmesen, sietség nélkül töltsük el. Az asztalon ne uralkodjon összevisszaság, rendetlenség, amely elvonhatná figyelmünket. Terítéskor kerüljük a rikító színeket és a kellemetlen fényeket, inkább részesítsük előnyben a természetes anyagokat. Az étkezőasztal közelében célszerű egy tálaló bútort is beállítani, melyben a tányérok, evőeszközök, poharak, terítők, szalvéták rejtőznek. A szekrény lehet alacsony vagy magas, ám méretétől és alakjától függetlenül jó, ha olyat választunk, melyre rakodni is tudunk. Legyünk igényesek, csak a teljesen ép edényeket, poharakat tartsuk meg. Terítéskor némi ergonómiai ismeretre mindenképpen szükségünk van. Gondoljunk arra, hogy a kényelmes étkezéshez fejenként egy képzeletbeli, 30 cm-es sugarú kört kell szabadon hagynunk. Az átlagos, téglalap formájú asztalok ideális szélessége 85-90 cm, magassága 73-75 cm, a székek ülőmagassága 46 cm. Lakáskultúra 2011. április