Nem kell karácsonyig várni, már az adventi készülődés idején is készíthetünk különleges süteményeket. Ez a csokivarázs ízvilágát tekintve hasonlít egy kicsit a Sacher tortához, de annál sokkal finomabb, mert dió is van benne.
Hozzávalók: 35 darabhoz 200 g étcsokoládé 200 g dió 100 g finomliszt 12-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg 250 g margarin/vaj 6 tojás só 200 g cukor A mázhoz és a díszítéshez: 200 g sárgabaracklekvár 100 g tortabevonó étcsokoládé 1 ek. olaj 35 db felezett dió Elkészítés: Az étcsokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A dió felét megdaráljuk, felét durvára vágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Margarinnal „megpöttyözünk” és sütőpapírral kibélelünk egy közepes (kb. 25×35 centiméter) nagyságú, mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk. Egy csipet sóval először a fehérjéket verjük fel kemény habbá (hogy ne kelljen közben mosogatni, ugyanis ha a habverőn a legcsekélyebb zsiradék is marad, a hab egészen egyszerűen nem verődik fel!). Ezután a margarint/vajat habosra keverjük a cukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgájákkal és a langyos csokoládéval. A tojáshab 1/3-át egyszerre a masszához adjuk, majd a lisztes-diós keverékkel felváltva, azt mindig a hab tetejére szórva , lyukas fakanállal, több részletben, kíméletesen, de alaposan összekeverjük. A masszát a tepsibe szedjük, tetejét elsimítjuk, és hogy ne legyen „púpos”, a közepén homorulatot képezve az oldalak felé kissé felmagasítjuk . Középső bordamagasságra állított rácson 25-30 percig sütjük (tűpróba!). Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, szűrőkanálban áttörjük, és a sütőből kivett, forró sütemény tetejére kenjük , hagyjuk kihűlni. Sütőpapírostul kiemeljük a tepsiből a tésztalapot. A mázhoz meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk az apróra felkockázott tortabevonó csokoládét, elkeverjük az olajjal, hogy egy kicsit hígabb és fényesebb legyen, majd a lekvár tetejére simítjuk . Mielőtt teljesen megkötne, késheggyel kb. 5×5 centiméteres négyzeteket jelölünk be rajta. Mindegyik közepére gyöngéden 1-1 csokoládéba mártott, felezett diót nyomunk , és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük. Zárt dobozban, hűvös helyen két hétig is eláll. Energiatartalom: 1 kocka: 229 kcal/932 KJ