Az ideális konyha nemcsak szép és stílusos, de praktikus és funkcionális is, ami megkönnyíti a háziasszony életét. Íme néhány ötlet, mire ügyeljen a kialakításakor!
Napjainkban egyre nagyobb figyelem irányul a gasztronómiára, a finom falatok házi elkészítésére. Otthon főzni újabban nem kötelesség, sokkal inkább szabadon választott hobbi… Az ételek elkészítésének és elfogyasztásának körülményei azonban nagyban befolyásolják az élmény intenzitását, ezért ha Ön is sokat sürgölődik a konyhában, ne ezen a helyiségen próbáljon spórolni! A körültekintő tervezés és a jó minőségű kivitelezés ára később sokszorosan megtérül…
A séf kizárva?
Ötleteléskor először is tartsa szem előtt, hogy konyhát hosszú távra, átlagosan tíz évre érdemes tervezni, a stílus és az elrendezés meghatározásakor tehát számoljon a jövőbeni változásokkal is! Elsőként döntse el, hogy egy szeparált helyiségben vagy a nappalival, étkezővel közös térben szeretne-e főzni.
Az amerikai típusú, nyitott elrendezés nagy divat, bizonyos esetekben mégsem ajánlott. Mielőtt emellett döntene, mindenképpen vegye figyelembe például azt, hogy ilyenkor a konyhai munka után célszerű azonnal rendet tennie, ha nem akarja, hogy a kanapén ücsörögve zavarja a főzőcskézés nyomainak és a piszkos edényeknek a látványa.
Azt is érdemes átgondolnia, hogy milyen rendszerességgel, hány embernek és milyen típusú ételeket szokott készíteni.
El kell döntenie továbbá, hogy az előkészítésen és a főzésen túl milyen más tevékenységeket (pl. étkezés, mosás, vasalás) szeretne még a konyhában elvégezni.
Végül mindenképpen vegye számba a rendelkezésre álló szellőztetési lehetőségeket is, és ha szükséges, gondoskodjon egy jó minőségű szagelszívóról!