A konyhai munkafázisok a mosogató, a főzőlap és a hűtő köré csoportosulnak. Ezt a három területet összekötve megkapunk egy képzeletbeli háromszöget, e mentén tervezhetjük meg konyhánkat!
Konyhatervezés tudatosan
A konyhai munkafázisok a mosogató, a főzőlap és a hűtő köré csoportosulnak. Ezt a három területet összekötve megkapunk egy képzeletbeli háromszöget, amelyet a lakberendezők „munkaháromszögnek” hívnak.
Mi legyen a sorrend?
Lényeges, hogy megfelelő sorrendben rendezzük el a konyhabútor elemeit, amihez mindenekelőtt a munkafolyamatok egymásutániságát szükséges szem előtt tartani. Az első lépés a bevásárlás és a tárolás. Ezt követi az előkészítés első fázisa, amikor már vizet használunk, és hulladék is keletkezik. A további előkészítés igényli a legnagyobb munkafelület, melynek ideális helye a mosogató és a főzőlap között van. Ebben a szakaszban szintén fontos a víz, és további szemét keletkezik. Végül jöhet a sütés-főzés, a tálalás és az étkezés. Annak érdekében, hogy a munka során ne tegyünk meg fölösleges lépéseket az egyes területek között, a hűtőszekrényt, a mosogatót és a főzőlapot egy képzeletbeli háromszög csúcsainál vagy egy egyenes vonal mentén ajánlott elhelyezni. Mivel víz szinte minden munkafázishoz kell, célszerű a mosogatót középre tervezni, az alatta lévő szekrénybe kerüljön az ugyancsak folyton használt szelektív szemetes.
Helló ergonómia!
A megfelelő sorrenden kívül az ergonómia is fontos szempont. Attól függően, hogy milyen magas az illető, aki használja a konyhát, az optimális pultmagasság 85 és 90 cm között van, a felső szekrény alsó síkja pedig 135 és 150 cm közötti magasságban. Mérjük ki, hogy a konyha használója egyenes álló testhelyzetben rálásson a felső szekrény alsó lapjára. Az alsó szekrény szabvány mélysége 60 cm. Ennél akkor lehet mélyebb, ha például egy félszigetbe fordul át a bútor, és az itt elhelyezett bárszékeken ülve reggelizünk. (Ez a mélység a gépek miatt szükséges, hiszen az alsó- és állószekrények nyelik el a hűtőt, sütőt, mosogatógépet vagy akár a mosógépet is, amelyek szintén 60 cm mélységűek.)
Fókuszban a praktikum
A munkalap, legyen kő vagy bútorlap, általában egy vonalban fut, ez a könnyű tisztántarthatóság miatt előnyös. Ugyanezen oknál fogva kap a konyhabútor egy folytatólagos lábazati takarást, hogy ne kerüljön alá szemét. A konyhatervezés egyik új iránya különböző magasságokba helyezi az egyes munkafolyamatokat; ilyenkor a legalacsonyabban a főzőlap helyezkedik el – hogy jól bele lehessen látni az edénybe –, ennél 8-10 cm-rel magasabban található a vágófelület, azaz az előkészítőpult, majd legmagasabban a mosogató kap helyet, hogy ne kelljen görnyedni munka közben. A modern konyhák praktikusak és ergonomikusak, nekünk annyi a dolgunk, hogy a rendelkezésre álló térben megtaláljuk a tökéletes elrendezést, és ezáltal optimálisan ki tudjuk használni a helyet.
Tipp: A főzőlap és a sütő a legújabb trendnek megfelelően elválhat egymástól, így már lehajolni sem kell egy finom sütemény elkészítéséhez.
Egysoros konyha Megoldás lehet 220 cm-nél keskenyebb helység esetén. Egyszemélyes munkavégzést tesz lehetővé, és itt a leghosszabbak az „utak”. Ez a legolcsóbb megoldások egyike. Helyezzük a mosogatót a hűtő és a főzőlap közé. Egy jól kiválasztott hátlappal egyediséget kölcsönözhetünk a konyhának. Jó kiegészítése lehet egy konyhasziget.
Kétsoros konyha A konyha szélességének minimum 220 cm-esnek kell lennie. Hátránya, hogy munkavégzés közben 180 fokos fordulatokat kell tennünk, ezért az elrendezést célszerű a munkafolyamatok sorrendjéhez igazítani. Mindenképp legyen elég hely az ajtók és a fiókok nyitásához. Figyeljünk a mennyezeti lámpák elhelyezésére. Rakjuk egy oldalra a hűtőt és a mosogatót, a főzőlapot pedig a másikra.
L alakú konyha Nagy tér esetén ajánlott. Keveset kell mozogni a munkavégzés folyamán, minden kéznél van. Figyeljünk oda a sarokelem praktikus kialakítására. Tartsuk szem előtt a munkafázisokhoz szükséges optimális háromszöget. A sötétebb sarokrészre mindenképp tervezzünk világítást.
U alakú konyha Kis alapterületű konyháknál a legelőnyösebb megoldás. Helykihasználás szempontjából ideális, a munkavégzés kevés helyváltoztatással jár. Vigyázat, itt két sarokelem található, ügyeljünk a célszerű kihasználásukra! Akár két személynek is ideális. A mosogatót érdemes a főzőlap közelébe helyezni. Felesleges bútorokkal ne korlátozzuk a kijárást.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!