A konyha forradalma a második világháborút követően, az 50-es években kezdődött. A nők nagy tömegeinek munkába állásával drasztikusan lecsökkent a házimunkára fordítható szabadidejük. Addig a nap jelentős részét a konyhában töltötték, nemegyszer fáradtságos fizikai munkával, mint például a darálás, a dagasztás, a kenyérsütés, a befőzés és így tovább, ezért egyszerűen elkerülhetetlenné vált ezeknek a tevékenységeknek a reformja.
Napjainkra a fárasztó és egyhangú konyhai robot a múlté, a munka jó részét egyetlen gombnyomásra elvégzik helyettünk a különféle csodagépek, amelyek jobb esetben működés közben munkájukról is beszámolnak, sőt figyelmeztetnek, ha lejárt a főzési idő, vagy nem csuktuk be jól a hűtő ajtaját. Bár a konyhához való viszonyunk alapvetően megváltozott, gyakran visszatérő kérdés: meddig érdemes elmennünk a technikai újítások irányába? Kinek és miért érdemes a high-techre voksolni, illetve mikor járunk jobban a hagyományos kézi eszközökkel? A csodaberendezésekhez komplikált használati útmutatók és érthetetlen szakszavak járulnak, amitől sok nő amúgy is pánikba esik. A korszerű technika hatalmas előnyt jelent, de csak akkor, ha ettől egyszerűbb lesz az életünk. Ha több időt töltünk el a csodaszerkentyűk karbantartásával, kezelésével, mint magával az ételkészítéssel, végsősoron rossz üzletet kötünk. A konyha korszerűsítése előtt vegyük tehát sorra a legfontosabb szempontokat. Gondoljuk végig, valójában milyen szolgáltatásokra lesz szükségünk. Induljunk ki a lakásban élők számából, életviteléből, szokásaiból, valamint a konyha méreteiből. Vegyük nagyító alá a betervezett gépek energiafogyasztását, teljesítményét, helyigényét, technikai színvonalát. A bonyolult gépezetek mellett vegyük sorra az egyszerű, hagyományos megoldásokra alapozott, sok évtizede bevált, ma is praktikus kézműves-eszközöket. Részesítsük előnyben a formatervezett termékeket, hiszek ezek átgondolt ergonómiai és esztétikai szempontok alapján készültek. A neves designerek tervezte tárgyak – akár a modern kisplasztikák – szinte vonzzák a tekintetet, használatuk általában egyszerű, tisztántartásuk gyerekjáték, célszerű tárolásukra már a tervezés során gondolnak (például a falra szerelést lehetővé tevő konzolos megoldások, vagy a gépbe rejthető tartozékok). Napjainkban elengedhetetlen, hogy a konyha berendezése és a benne elhelyezett tárgyak harmonizáljanak, tehát olyan gépeket, eszközöket válasszunk, amelyek nem csupán a kívánt célnak, de a helyiség stílusának is megfelelnek. Ne feledjük, egy rossz döntéssel nemcsak pénzt és időt pocsékolunk, de a konyha berendezését is elcsúfítjuk, esetleg zsúfolttá, nehezen használhatóvá tesszük azt a lakóteret, amelyikben pedig, ha nem is annyit, mint nagyanyáink, de még ma is nem kevés időt töltünk.