Színek, illatok és ízek tökéletes összhangjai a fűszernövények, amelyekben nemcsak gyönyörködhetünk, hanem sokrétűen fel is használhatunk.
Kedvenc növényeim a fűszernövények. Frissességet árasztanak, illatukkal elbűvölnek és valamennyiükről eszembe jut egy-egy kedvenc ételem. Mindezeken túl azonban számtalan okot tudok, amiért minden kertbe, teraszra, ablakba kell egy fűszernövénykert!
1. Kint is, bent is
A fűszernövények valójában kültéren érzik legjobban magukat, de például éppen a bazsalikom, rozmaring, menta, snidling vagy a zsálya termesztésével megpróbálkozhatunk beltéren is. Ha termelőtől vagy kertészetben szerezzük be növényünket – ami egyébként a legjobb megoldás– még tanácsokat is kapunk a gondozásukhoz.
Általánosságban elmondható, hogy ügyeljünk arra, hogy minél több természetes fényt kapjanak, az ültetés palántaföldbe történjen, és ne feledkezzünk meg rendszeres öntözésükről sem. Ha pedig folyamatosan tápoldatozzuk őket, egészen biztos szép termést várhatunk.
2. Dekorálnak
A fűszerek csoda szép díszei lehetnek otthonunknak: frissen, cserépben az ablakainkban, az erkélyen, a balkonon, vagy szárítva, mint például egy csokor levendula minden szemet odavonz.
3. Íncsiklandó finomságok alapanyagai
Számos finomság alapjai lehetnek: készülhetnek belőlük teák, például mentából, rozmaringból, kakukkfűből. Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom a pesztó, amely két nagy csokor bazsalikomból, pár evőkanál parmezánnal, harmadannyi fenyőmaggal, csipet sóval, két gerezd fokhagymával, kis olívaolajjal készül – extraként egy kis petrezselyemmel is megbolondíthatjuk. Persze a zöld fűszernövények, mint például a menta, vagy citromfű ízletes, különleges hozzávalója lehet egy hideg italnak, de gyümölcsleveseknek vagy köreteknek is finom aromát adhatnak.
Ha pedig így még a nyári szezonban vagyunk, a levendula szörpöt sem hagyjuk ki semmiképpen! Nem beszélve arról, hogy még egy kis ideig mi magunk is leszüretelhetjük az évi levendula szükségletünket a több helyen meghirdetett levendulás eseményeken.
4. Ajándék is lehet belőle
A friss fűszernövényt meg is száríthatjuk szellős rácsos alapon, közvetlen napfénytől óvva. Ha a szárított fűszerünket sóval elkeverjük, akár saját készítésű fűszermixet készíthetünk, amelyet ajándékként is adhatunk. Öntsük fel olívaolajjal, és kész is a saját gyártású fűszerolajunk!
5. Molyok ellen
Sokoldalúan felhasználható fűszernövény a levendula, amelyet szárított formában nemcsak a vázában vagy felfüggesztve lehet csodás dísze az otthonunknak, hanem összemorzsolva, kis vászonzsákban a szekrényünkbe téve a molyok ellen is kiváló. Nem is beszélve csodás illatáról, amely átitatja majd a ruháinkat…
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!