Ha június, akkor levendula! A nyár legnépszerűbb gyógynövénye nem csak a kertünk mutatós és illatos dísze lehet, virágát, szárát és leveleit számtalan módon használhatjuk fel a háztartásban is.
1. Aratás és szárítás
Levendulát szép időben, a harmat felszáradása után szedjünk. Csokorhoz a maximum harmadrészben kinyílt virágokat 20-30 cm-es szárral, a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le, és összekötve lógassuk fel szellős helyen. Jó, ha tudjuk, hogy tűző napon a csokor kifakul és veszít az illatából!
2. Relaxáló kádfürdő
Forrázzunk le 100 g levendulavirágot 2 l vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a vérkeringést és enyhíti a bőrpanaszokat is.
3. Levendula a konyhában
Fűszer gyanánt csak mértékkel adagoljuk, és ne tegyük ki hosszas hőkezelésnek, mert megkeseríti az ételt. Jól társítható mediterrán fűszernövényekkel. Virágával sót, cukrot, mézet, baracklekvárt, desszerteket ízesíthetünk.
4. Limonádé
Dobjunk 15 g levendulavirágot 500 ml forrásban levő vízbe. Gyöngyözve főzzük 1-2 percig, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, édesítsük cukorral, öntsük fel 1,2 l hideg vízzel, és kínáljuk citromkarikával, jégkockával.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!