Szellőrózsákkal és dáliákkal köszöntöttek be a már kissé hűvösebb, ám még napsütéses napok a Griff Pagonyba, ahol Bánhalmi Attila kalauzol végig bennünket.
Egy finom kávé reggel, avagy egy harmatcseppes pohár rozé vacsora előtt a kertben – bármilyen kevés időm is van, igyekszem kihasználni minél jobban ezt az időszakot, hogy méltó búcsút vehessek a nyártól.
A kertben ilyenkor a szellőrózsák és a dáliák a legszebbek. Hálás növények, mert, késő nyártól egészen a fagyokig hozzák virágaikat. A véletlenül, vagy szándékosan letört dália virágokat víztartóban szoktam úsztatni, mert egzotikus tavirózsának hatnak, így ha másért nem is, de ezért tartok egy-két tővel.
Sajnos a csigák is nagy rajongóik, ezért csak a kert számukra elérhetetlen sarkaiba ültettem belőlük néhányat. Télre fel kell szedni a dáliagumókat – kivéve az olyan enyhe teleken, mint amilyen a tavalyi volt, mert most átvészelték az enyhe fagyokat a földben is, de ki tudja előre, hogy milyen lesz az idei…
Még nagyobb kedvenceim a rózsaszín és fehér színben pompázó szellőrózsák, mert törékeny, hajlongó habitusuk üdítő látványt nyújt a kertben.
A kínai (Anemone hupehensis) és japán (Anemone hupehensis var. japonica) szellőrózsákkal ellentétben az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris) csak fehér színben létezik és tavasszal virágzik, ezért a legjobb, ha vegyesen ültetjük őket, így kis szünettel, de egész tavasztól a fagyokig virágzik valamelyik. Mindkettő félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, ám a napos helyeket is elviseli, ha állandóan nyirkos a földje.
Szeptemberben sorra készítem azokat a tipikus nyári italokat, desszerteket, amelyekre nem jutott időm az elmúlt hónapokban. A barátaim és saját nagy kedvencem a Grove Trifle, ami egy piskóta-, egy krém- és egy gyümölcsrétegekből álló angol desszert, ami az én verziómban kicsit olaszosabb, mert főtt krém helyett mascarponét teszek bele, mint a tiramisuba.
Az a jó ebben az édességben, hogy ezt tényleg készíthetjük „érzéssel”, mert szinte elronthatatlan! Nem baj, ha több cukorral, vagy gyümölccsel készítjük, ha azt preferáljuk. Ha akad pár szem frissen szedett gyümölcsünk a kertünkből, úgy az igazi.
Grove Trifle 4-6 főre
Piskóta áztatáshoz:
- 0,5 dl maracuja szirup
- 0,5 dl triple sec
- 0,5 dl fehér rum
- 1 dl víz
- 1 csapott evőkanál porcukor
- kb. 16 db babapiskóta
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 0,5 dl maracuja szirup
- 1 csapott teáskanál, vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 2 csapott evőkanál porcukor
- 400 ml habtejszín
A gyümölcsös réteghez:
- 250 g friss ribizli, málna, de mangóval, vagy őszibarack kompóttal is tökéletes.
Először mossuk meg és szemezzük le a ribizlit.
A babapiskóta áztatásához a hozzávalókat összekeverjük, majd egy laposabb tálkába öntjük, amibe bele tudjuk majd meríteni egyesével a piskótákat.
A krémhez a habtejszín kivételével jól keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban. Verjük kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan forgassuk bele a krémbe a habot, de lassan csináljuk, hogy ne törjön össze a tejszínhab, mert annál lazább lesz a desszert, ha elkészül.
Jöhet a rétegezés. Én egy nagy kb. 20 cm átmérőjű üvegtálban szoktam készíteni a trifle-t és fagylaltos kelyhekbe szervírozom, de eleve készíthetünk egyszemélyes adagokat is sok kis tálkában, csak úgy időigényesebb.
A tál aljára 5-6 db piskóta kerül, amit egyesével annyi időre merítünk az alkoholos szirupba, hogy ne essen szét. Ha kész, akkor egy piskóta magasságú krémréteget terítünk rá, majd a gyümölcs harmada. Majd újra piskóta, krém és gyümölcs, amíg el nem fogy minden hozzávaló. Nekem 3 réteg szokott lenni és mivel gyümölcs a tetején a záró réteg, ezért ahhoz meghagyom a legszebbeket.
Letakarjuk és berakjuk a hűtőbe, minimum 3-4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk ott pihenni.
Egy szép fedeles üvegtálban tökéletes ajándék, ha vendégségbe megyünk. Nekem sokszor volt már sikerem vele, csak tálaláskor hagyjuk ki a sofőröket!
További inspirációért görgess a lenti képgalériához. Napsütéses szeptembert mindenkinek!
Bánhalmi Attila
A Griff Pagony mindennapjait kövesd az Instagramon, vagy a Facebookon!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!