Főzés közben a zöldségek vége, szára, magja, egyéb részei landolnak a kukában. Pedig nem kellene így lennie, a növényi újrahasznosítás jegyében újabb zöldségeket nevelhetsz otthon – akár egy pohár vízben!
Soha el nem fogyó zöldségek
Konyhai hulladékból (például a gyökérzöldség levágott nyaki részéből) fogyasztásra vagy kiültetésre alkalmas növénykezdeményeket nevelhetünk egy pohár vízben. Növényi újrahasznosítás esetén tápoldatra nincs szükség, mert az újrahasznosított növényi részben van annyi tartalék, hogy kineveljen néhány levelet, amely friss zöldként felhasználva egészséges táplálékunk lesz.
Lássunk néhány növényt, amit érdemes újrahasznosítani!
Avokádó
Termésre ne számítsunk, de ingyen juthatunk egzotikus növényhez. A megtisztított, fogvájókkal kitámasztott, 2 cm mélyen állandóan vízbe érő magot tartsuk világos, meleg helyen. Miután körülbelül 6 hét alatt gyökeret és 15 cm-es leveles szárat fejlesztett, ültessük tápdús földbe.
Újhagyma
A gyökérzet felett kb. 5 cm-re levágott, langyos vízbe állított hagymadarabokat világos ablakban hajtassuk 5-7 napig, és közben cseréljük a vizet. Végül ültessük ki a növényeket.
Vöröshagyma
Ha már kicsírázott a hagyma, még mielőtt felhasználhattuk volna, nagyon egyszerű a dolgunk! Óvatosan vágjuk le a hagyma alját, majd gyökérrel lefelé helyezzük nedves földbe. Pár hónap alatt az ablakpárkányban akár egy új hagymafej is kifejlődhet.
Saláta
A római saláta levágott, ám épen maradt végét egy pohár vízbe téve már pár hét alatt új leveleket szüretelhetünk. Egy hónapon belül már egészen nagy, kifejlett leveleket téphetünk le róla.
Bazsalikom
Gondoskodhatunk a folyamatos utánpótlásról, ha egy kifejlett tőről levágott 8-10 cm-es hajtást az oldalsó levelek eltávolítása után világos, meleg helyen pohárba teszünk. Kétnaponta cserélt vízben már egy hét alatt gyökeret ereszt, és cserépbe ültethető.
Sárgarépa
Magát a gyökérrészt nem tudjuk újranöveszteni, ám zöld leveleit igen! Nem kell mást tennünk, mint levágni a répa tetejét pár centi vastagságban, majd vízbe tenni, hogy az félig ellepje. Néhány hét és már használhatjuk is, tehetjük salátába, de feldobhatjuk vele krémleveseinket is.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Kövess minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!