A saját balkonodról tépett fűszernövény sokkal finomabbá teszi az ételt, mint a bolti. Itt a tavasz, kezdj te is fűszernövényeket és csírákat termeszteni! Igazán könnyű, néhány hét és szüretelhetsz!
Íme néhány kezdő tipp, melyek olyan egyszerűek, hogy néhányukhoz még talajra vagy cserépre se lesz szükséged!
Használd fel a maradék zöldségeket!
Kezdd a legegyszerűbbel, a zöldség hulladékkal! A petrezselyemgyökér tetejéből könnyedén nevelhetsz friss dugványokat egy üvegben vagy tálban. Merítsd el körülbelül fél hüvelyknyi vízbe, és rendszeresen töltsd fel! Néhány nap múlva friss leveleket hoz. Hasonlóképpen újrahasznosíthatóak az újhagyma vagy póréhagyma maradványai is: az alsó részt a gyökerekkel együtt egyszerűen mártsd egy üveg vízbe, így néhány nap múlva már be is takaríthatod az új hajtásokat.
Hogyan kell csíráztatni a magokat a lakásban?
Többféle növényt is csíráztathatsz. Használj speciális csíráztató edényt szitával, vagy csak egy vattával borított tálat a kisebb magvak, például a vízitorma, a rukkola, a lucerna, a mustár vagy a lenmag számára. A vattában csíráztatáshoz képest a csíráztató tál előnye, hogy nem csak a növény tetejét kell levágni – a gyökerekkel együtt könnyen kihúzható a szitából, vagyis a csíra minden része könnyen fogyasztható.
Nagyobb magvakhoz egy szitával ellátott edény ajánlott, de bármilyen edény használható,
amibe egy ruhadarabot vagy egy szitát helyezel, amin átöntöd a vizet. Az üveg nagyobb
magvakhoz, például mungóbabhoz, borsóhoz, lencséhez vagy vörös lencséhez való (a
hagyományos bab nem alkalmas csíráztatásra, és csak főzés után fogyasztható).
Az eljárás nagyon egyszerű:
- Hagyd a magokat egy éjszakán át vízben, majd reggel öblítsd le őket. Csak arra vigyázz, hogy ne töltsd tele az edényt, mert nagyon megduzzadnak!
- Ezután reggel és este is öblítsd le őket!
- Másnapra gyönyörűen megnőnek a csírák. Lezárt dobozban, a hűtőszekrényben
néhány napig frissen maradnak.
A csíráztatáshoz a bio vagy vegyszeresen kezeletlen vetőmagok a legjobbak, ügyelj arra, hogy ne vásárolj vetésre szánt, vegyszeresen kezelt magokat. Nagyobb magokat, mint a borsó vagy a bab, könnyű találni bármelyik boltban – csak ki kell hántolni őket, különben a csíra nem fog kinőni. A kisebbek közül pedig kifejezetten a csírázásra tervezett speciális magok kaphatók a kertészeti áruházakban.
Hogyan termesszünk fűszernövényeket magból?
Ha valami klasszikusra vágysz, próbáld ki a bazsalikomot! Ez az egyik legaromásabb fűszernövény, és nyáron sokféleképpen felhasználható.
- Szitáld a magokat joghurtos poharakba!
- Alaposan nedvesítsd meg a talajt, szórd el a magokat, és fedd be körülbelül fél hüvelyknyi földdel.
- Tartsd nedvesen a talajt, ez felgyorsítja a csírázási folyamatot, amennyiben műanyag fóliával letakarod.
- Körülbelül egy-két héttel később láthatod az első zöld leveleket.
Gyakorlati tippek kezdő gyógynövény termesztőknek
- Vegyél egy speciális, fűszernövényekhez való virágcserepet! Ezek gyakran öntözőrendszerrel rendelkeznek, így a növény állandó nedvességet kap. Néhány edényt a konyha falára lehet akasztani, másokat praktikus kampóval látnak el – ez az olló helye.
- Ne vesd el túl sűrűn a magokat, illetve az egyes növényeket ne az első
levelekkel együtt ültesd el, hogy bőven legyen helyük a növekedéshez. - A fény és a hő fontos a gyógynövények számára. Helyezd őket olyan helyre, ahol sok fény
éri őket, és ahol a hőmérséklet 20 °C körül van. - Vásárolj kész fűszernövény szubsztrátumot! Egy másik lehetőség, hogy 1 adag homokot
adsz 4 adag jó minőségű talajhoz.
Forrás: Bonami
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!