Igazi szuperétel: a mikrozöldség remek választás, ha salátánkat, szendvicsünket, vagy akár főételeinket szeretnénk ízesíteni. Termesztése pedig könnyebb, mint gondolnánk!
Mikrozöldség, nem csíra!
A mikrozöldség olyan növényke, amelyen már megjelentek az adott zöldségre jellemző, még apró, de intenzív színű hajtások, levelek. Abban is különbözik a csíráktól, hogy földben vagy termesztőközegen (például kenderroston) fejlődik, és szüksége van napfényre vagy helyette mesterséges megvilágításra, lehetőleg teljes spektrumú növénylámpával. Szuperélelmiszer, mert 4-40-szer több vitamint, aminosavat, enzimet, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz, mint kifejletten.
Felhasználásuk
A mikrozöldség fogyasztása a hagyományos zöldségek mellett – nem helyett – ajánlott az étrend gazdagítására, az ételek színesítésére. A kisebb levelű salátákhoz hasonlóan alkalmazhatók. Kiválóak pizza- és szendvicsfeltétnek, de turmixot, öntetet, mártogatóst is készíthetünk belőlük. Népszerűek: bazsalikom, brokkoli, cékla, koriander, mustár, napraforgó, retek, rukkola, spenót, vöröshere,
zöldborsó, zsázsa.
Termesztésük
6-8 cm magas tálcára terítsünk műtrágyamentes virágföldet 3-5 cm vastagon, és szórjunk rá 1-2 ek. Biovetőmagot 20 × 20 cm-enként. Öntözzük meg, takarjuk be 0,5 cm-es földréteggel, és világos helyen tartsuk nedvesen vízpermettel. 7-14 napon belül kihajtanak a levelek. Egyszerűbb, ha csíráztatótálat, termesztőközeget és magpárnákat tartalmazó készletet vásárolunk.
Betakarítás
A mikrozöldség szikleveleit követő első levélpár kifejlődése után vágjuk le a növénykéket ollóval a föld felett. Egy tálcáról maximum háromszor arathatunk. Az utolsó adag már kevésbé intenzív ízű.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!