A kövér porcsin nevű gyomnövény lett az idei tikkasztó nyár nyertese. Az ország területén mindenhol felütötte a fejét és benőtte a kerteket. Kiderült, hogy nagyon is hasznos, nem érdemes kigyomlálni!
A kövér porcsin igazi áldás a biokertészek szerint, hiszen a pozsgásokhoz hasonlóan húsos levelű gyomnövény ráterül a földre, védi a felszínt az erős napsugárzástól és bent tartja a kevés nedvességet a talajban. Kánikulában nem is érdemes kigyomlálni, hiszen inkább védi, mint csúfítja a kertet.
Kövér porcsin: ismerjük meg!
Az ázsiai származású kövér porcsin (Portulaca oleracea) szinte az egész világon elterjedt, de főleg a trópusi, szubtrópusi területek növénye. A talajjal szemben nagyon toleráns, szereti a napos, meleg helyeket. Nálunk csak a meleg idő beállta után kezd csírázni, aztán türelmesen kitart a fagyok érkeztéig. Amikor igazán jól érzi magát, szívesen nyújtózkodik, méretesebb leveleket fejleszt, míg kedvezőtlenebb körülmények között a földre lapulva próbál túlélni. Szétterülő párnája a túlnyomórészt homokos területeken fogja össze és takarja a talajt.
A régi öregek valamit nagyon tudtak
A feltűnően dúsan termő porcsin azonban nemcsak a kertészek fantáziáját mozgatta meg, táplálkozáskutatók is alapos vizsgálatnak vetették alá az életképes gyomot. Annál is inkább, mert számos legenda kering arról, hogy ínséges időkben bizony ugyanúgy ételként fogyasztották a porcsint, mint mondjuk a csalánt.
Kissé savanykás, húsos leveleit, szárait legjobb nyersen fogyasztani, lehet savanyítani és fermentálni, szokás még gőzben párolni, de leves is főzhető belőle.
A világ számos pontján – már az ókortól kezdve – használták a kövér porcsint a népi gyógyászatban. A tradicionális kínai orvoslás lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja. Az indiánok a pépesített leveleket égési sérülések, bőrbetegségek, sebek, fekélyek gyógyítására, valamint fájdalomcsillapításra is használták. Nepálban a kövér porcsin leveleit ma is skorbut ellen és vértisztítóként használják.
A tudomány mindent igazolt!
A modern laboratórium vizsgálati eredmények pedig rendre azt mutatják, hogy mindez bizony nem kuruzslás! A kövér porcsin fantasztikus beltartalmi adottságokkal bír, tudományos körökben egyszerűen csak csodanövényként emlegetik.
Elképesztően egészséges!
A kövér porcsin értékes tápanyagokat: fehérjéket és esszenciális aminosavakat, karotinoidokat, B-, C-, E- vitamint, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, réz, mangán, cink, bór), és egészséges rostokat tartalmaz. Azon ritka szárazföldi növények egyike, amelyek képesek omega- 3 zsírsavat szintetizálni. Ez az emberek számára létfontosságú anyag főként a levelekben és a szárban összpontosul – mégpedig igencsak jelentős koncentrációban. Érdemes megjegyezni, hogy azok a tyúkok, amelyek kövér porcsint is csipegetnek az udvaron, omega-3 zsírsavban gazdagabb tojásokat tojnak.
Ez derült ki orvosi szempontból a porcsinról:
- erős antioxidáns vegyületeinek köszönhetően segít az oxidatív stressz kezelésében
- a benne található poliszacharidok mérséklik a vércukorszintet, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét-kivonata antibakteriális, antivirális tulajdonságokkal rendelkezik,
- rákmegelőző hatású
- igazoltan gyulladáscsökkentő hatású
- hasnyálmirigy, gyomor- és májvédő hatással rendelkezik
- javítja az alvás minőségét
- hörgőtágító, asztma esetén csökkenti a tüneteket
- főzetéből borogatást készíthetünk izomgörcsre, mivel ellazítja a vázizomzatot
- sebgyógyító hatással is rendelkezik
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!