Az első tavaszi hónapban már bőven akad tennivalója a kertészeknek: az ekkor elvégzett gondoskodásért egész évben hálás lesz a kertünk.
1. Ágyások gyomlálása
Gyökerestől gyomláljuk ki a gyomokat, amelyek a későbbiekben gondot okozhatnak – gondolunk itt elsősorban az évelő fajtájukra. Ha még most elbánunk velük, az év hátralevő részében összehasonlíthatatlanul könnyebb dolgunk lesz velük. Természetesen az egynyári gyomokat is rendszeresen kapáljuk ki, még mielőtt feltartóztathatatlanul elburjánzanának.
2. Tápanyagpótlás a káposztaféléknek és a gyümölcsöknek
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék kedvelik a nitrogénben gazdag műtrágyákat. A gyümölcsfákat és -bokrokat szintén trágyázzuk meg.
3. Palántázás
Ha nincs elég időnk vagy helyünk, hogy magról neveljünk zöldségféléket, szerezzünk be szép, egészséges előnevelt palántákat, amiket ablakpárkányba vagy épp a konyhaablakba is kitehetünk.
4. Lemosó permetezés ideje
A lemosó permetezéssel megritkíthatjuk a kártevők számát. Ehhez elegendőek a biokertészetekben is engedélyezett rezes, kénes permetszerek.
5. Magvetés
A március remek alkalom arra, hogy elvessük a cékla és salátafélék magjait, kellően előkészített talajba. Ha a talaj eléggé felmelegedett már, akkor répából, borsóból, spenótból és retekből korai termésre számíthatunk.
6. Ültetési szezon
Március az utolsó hónap ahhoz, hogy szabadgyökerű gyümölcsfákat és -bokrokat ültessünk. Ültethetünk ilyenkor még szamócát, spárgát és csicsókát is, továbbá mogyoróhagymát és egyéb hagymaféléket.
7. Gyepgondozás
A pázsit növekedésének indulásával elkezdhetjük felfrissíteni a gyepszőnyegünket. Szedjük össze a faleveleket és az elhalt növényrészeket, ám bánjunk óvatosan a levélszedővel, nehogy kárt tegyünk a fűszőnyegben! Az év első fűnyírását olyan napon végezzük el, amikor nem esik az eső és a gyep is száraz. Ne vágjuk túl rövidre a pázsitot, különben kiszáradhat és besárgulhat. Ha nagyobb felületen is eltűnt a gyep, végezzünk gyeptelepítést.