Tavasszal végre újra elérhetővé váltak a vágott virágokból készült szebbnél szebb csokrok. Adunk néhány „ápolási tippet” a legkedveltebb virágokhoz.
Gerbera
Ezt a virágot leginkább sugárzó színei miatt szeretjük. Sajnos a szára könnyen eltörik, ezért a virágboltban dróttal körbetekerve fixálják, amit érdemes rajta hagyni. Ügyeljen rá, hogy lehetőség szerint mindig csak kevés vizet tegyen a vázába, máskülönben a szára hamar elrohad.
Rózsa
Az egyik legkedveltebb virágunknál fontos, hogy a szárának legalább a feléig érjen a vázában a víz. Ha azt szeretnénk, hogy a bimbók kinyíljanak, akkor kb. 30 fokon tároljuk. A zöld levelek nagy részét távolítsuk el, főleg azokat, amelyek a vízben lennének.
Nárcisz
Ez a virág sok csokor dísze lehet, ám sokkal hamarabb elhervad társainál. Ha néhány órára a csokor többi részétől elválasztva egy vázába rakja, majd rövid időre a szárak végét forró vízbe teszi, akkor, miután visszatette a többi virág közé, a nárciszok is tovább fogják bírni. Ami fontos: a vizet cserélje minél gyakrabban!
Liliom
A liliom hírhedt a sárga virágporáról, ami a textíliákon makacs foltokat hagy. Ezen könnyen segíthet, ha levágja egy ollóval a porzókat. Ám ha nem akarja megfosztani a virágokat természetes eleganciájuktól, akkor elég, ha hajlakkal óvatosan fixálja a problémás részeket.
Tulipán
Ennél a virágnál elengedhetetlen, hogy nagy mennyiségű vízbe tegye. A tulipánok vizét pótolja folyamatosan, és az idő elteltével vágja a szárakat egyre rövidebbre.
Univerzális megoldások
Segíthet, ha a vázába egy kis citromlevet spriccel. Még jobb, ha kétnaponta vizet cserél és visszavágja kicsit a virágok szárait.
Az üreges szárú virágokat egy éles késsel egyenesen vágja el, míg a fás szárúakat ferdén.
Ne tegyen gyümölcsöket a virág közelébe! Különösen az érett almára és banánra figyeljen, mert ezek olyan gázokat bocsátanak ki, melyek gyorsítják a virágok hervadását.
Fotó: FlowerCouncil, iBulb