A csíranövény nevelés rendkívül egyszerű művelet. Hely-és időtakarékos, és nem igényel túl nagy hozzáértést sem. Szedés után azonnal, nyersen fogyasztható.
Élelmi célra ne vetőmagot, hanem bioboltban kapható magot válasszunk. Lapos tálkába tegyünk itatóspapírt, filcet, vagy néhány réteg gézlapot, amit alaposan átnedvesítünk. Naponta kétszer, reggel és este permetszerűen öntözzük meg a magvakat. Csak annyi vizet adjunk, amennyit a papír vagy a szövet felvesz. A legismertebb csíraként fogyasztott növény a kerti zsázsa. Enyhén csípős íze a tormáéra emlékeztet, 3-4 nap alatt kicsírázik, vajaskenyérre szórva vagy salátába keverve fogyasztható. Csíranövénynek alkalmas gabonaféle a búza, rozs, árpa, zab, kukorica. Zöldségek közül a babot, lencsét, borsót, retket, hagymát, káposztát csíráztassuk a téli időszakban.