Ennyi hortenziával a Pagonyban nehéz lenne tagadnom, hogy nagy kedvenceim. Ezért is áll hozzám közel az augusztus, mert ilyenkorra minden fajtájuk virágba borul és teljes pompájukban díszítik a kertet.
Itthon az egyik legelterjedtebb az észak-amerikai kontinensről származó cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens).
Több fajtája is ismert és népszerű, én azonban az ’Annabelle’-t kedvelem a legjobban a hatalmas, labdaszerű fehér virágai miatt, amelyekből nagyon látványos ágyások alakíthatók ki. Nálunk ezek az ernyős platán alatt kaptak helyet, de rózsaszínű változatából a ’Pink Annabelle’-ből is akad a Pagonyban.
A virágboltokból jól ismert kerti hortenziákkal (Hydrangea macrophylla) ellentétben nem annyira válogatósak talaj tekintetében, és bár szintén szeretik a vizet, nincs szükségük savanyú talajra, valamint naposabb ágyásban is jól érzik magukat.
Igazán hálás növények, ráadásul nem csak a kertben mutatnak jól, hanem vágott virágként és szárított változatban, csokorba rendezve is pompásak.
A másik kedvenc fajtám az Ázsiából származó bugás hortenzia (Hydrangea paniculata). Még a cserjés hortenziánál is igénytelenebb, mert jobban tűri a szárazságot és a fagyokat is.
A gazdagon virágzó ’Vanille Fraise’ hortenziafajta azért érdekes, mert a kezdeti fehér színe később rózsaszínűre változik. Hozzá hasonlóan nagyon különleges látványt nyújt a kerti pad mellé ültetett ’Magical Moonlight’ is, amelynek fehér virágai enyhe lime zöldbe hajlanak.
A hortenziák másik pozitív tulajdonsága, hogy legtöbb esetben nem hullajtják el szirmaikat. A virágzásuk vége felé színük zöldessé változik, szirmaik megszáradnak a tövön, így akár lombhullatásig, sőt télen is díszítik a kertet.
A hortenziák inspirálták a Griff Pagony Instagram oldalának 1 éves évfordulójára megálmodott italt, amelyet a barátaimmal már többször leteszteltem, és mivel nagy sikert aratott, veletek is megosztom a színének kísérteties hasonlósága miatt Pink Annabelle névre keresztelt koktél receptjét.
Ami szükséges hozzá négy főre:
- 3 dl jég
- 12 cl gin
- 2 cl frissen facsart lime
- 4 cl görögdinnye szirup
- 1 bazsalikomlevél
- 3 dl prosecco
A prosecco kivételével tegyük a turmixgépbe az összes hozzávalót és ha van, akkor a jégdaráló funkcióra állítva turmixoljuk össze az alapanyagokat, míg a jég kása állagúvá válik. Ezután négy pohárba töltjük, majd arányosan elosztva felöntjük őket a 3 dl prosecco-val.
További inspirációért görgess a lenti képgalériához. Felhőtlen augusztust és további kellemes nyarat mindenkinek!
Bánhalmi Attila
A Griff Pagony mindennapjait kövesd az Instagramon, vagy a Facebookon!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!