A reggeli és a tízórai elengedhetetlen részét képezi a napi étkezéseknek. Az egész napos aktív tevékenységeihez nélkülözhetetlen a reggeli energiabevitel.
Bár az emberek többsége nem kezdi a napot üres gyomorral, sokan mégsem lehetnek teljesen nyugodtak. Ha esznek is néhány falatot, az esetek döntő többségében ez nem adja meg számukra a szükséges energia- és tápanyagmennyiséget. Márpedig nem várható el teljesítmény senkitől, aki reggeli nélkül indul el otthonról! A gondolkodás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő „üzemanyag”, lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy. A nap első étkezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor nem gyorsan felszívódó, hirtelen nagy energiát biztosító élelmiszerre van szükség, hanem hosszabb ideig tartó, folyamatos energiaellátásra. Ezért nem ajánlottak a cukros élelmiszerek, mint ahogyan a nehéz, húsos, zsíros ételek sem, mert ezek emésztése leköti a szervezet erőforrásait, és a munkára, tanulásra hosszú órákig nem marad energia. Érdemes növényi eredetű ételeket választani, mert ezek általában könnyebben emészthetők. Példaként kiváló reggeli lehet egy szelet, margarinnal megkent, sovány felvágottal, paprikával, paradicsommal megpakolt rozskenyér.
A zöldségek nagy vitamin és ásványi anyagtartalmúak, a húsok fehérjeforrások, a margarin pedig jó minőségű növényi olajból készül, mely sok telítetlen zsírsavat tartalmaz. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kálium, valamint tartalmazzák az emésztést elősegítő élelmi rostokat is. A kiegyensúlyozott reggeli és tízórai étkezéssel tehát megalapozható a szükséges energia- és tápanyagbevitel mindenki számára. www.rama.hu