Rengeteg országban ünneplik a húsvétot, azonban a kacsolódó hagyományok igencsak eltérnek. Néhány egészen különös szokás is kapcsolódik az ünnepkörhöz, ezekből válogattunk.
A húsvét az egyik legnagyobb és legszentebb keresztény ünnep. Sokaknak ilyenkor a tojásfestés, a nyuszik és kiscsibék, a locsolkodás és a körmenet jut eszükbe. Azonban a világ egyes tájain egy kicsit másként zajlik az ünneplés, mint nálunk. Gondoltad volna, hogy más országokban húsvétkor óriás omlettet sütnek, edényeket dobálnak vagy épp újra élik a kínok kínját? Lássuk, hogy egyes nemzetek miként ünneplik a húsvétot, az biztos, hogy akad köztük igen furcsa hagyomány is! – írja a tarvelo.hu.
Görögország – Edénydobálás
Nagyszombat délelőttjén Korfu szigetén a hagyományos húsvéti „edénydobálás” zajlik. Az emberek edényeket, serpenyőket és egyéb, vízzel teli cserépedényeket dobálnak ki a házuk ablakán, majd az utcánapró darabokra törik. Egyesek szerint ez a szokás a velenceiektől származik, akik újév napján az ablakokon kidobálva minden régi tárgyuktól megszabadultak. Mások úgy vélik, hogy az edények kidobása és összetörése üdvözli a tavaszt, ezzel szimbolizálva az új termést, amelyet új cserepekben ültetnek el.
Görögországban egyébként csak piros tojásokat festenek, mivel a piros az élet színe, valamint Krisztus vérének ábrázolása. A tojás ősidők óta az élet megújulásának szimbóluma, a piros tojás üzenete pedig a halál feletti győzelem.
Franciaország – Óriás omlett
Franciaországban is számos húsvéti szokás a katolikus hagyományból ered. Az egyik ilyen hagyomány azt diktálja, hogy a templomok harangjai ne szóljanak meg a keresztény ünnep előtti időszakban a Jézus halála iránti tiszteletből, és hallgatásuk magyarázataként elmondják a gyerekeknek, hogy a harangok Rómába repültek, hogy a pápa megáldja őket. Húsvét vasárnap a harangok újra felcsendülnek, és megkezdődik a húsvéti tojásvadászat.
A franciák ilyenkor olyan hagyományos ételeket fogyasztanak, mint a bárány, a sajt, a burgonya és a csokoládé. Bessières és Haux városában hétfőn reggel emberek ezrei készíti. A legenda szerint Napóleon Dél-Franciaországon át utazott, amikor egy kisvárosban megállt omlettet enni, ami annyira ízlett neki, hogy megkérte a város lakóit, szedjék össze a tojásokat és másnap az egész hadseregének süssenek egy óriás omlettet.
Németország – Máglya és tojásfa
Nagypéntek és húsvét hétfő egyaránt munkaszüneti nap Németországban, és nagyszombaton naplemente körül máglyagyújtással (osterfeuer) tünnepelnek. Egyes helyeken a keresztény ünnep alkalmára rendezett máglyagyújtást mini fesztiválokká alakították, ahol kolbász-, bor- és vidámparki standokat állítanak fel, míg más közösségek hatalmas szalmabálákat tömnek egy fakerékbe (ez az Osterrad) amit felgyújtanak, és legördítik a dombról.
A német hagyományok közé tartozik az ostereierbaum azaz a „húsvéti fa”, melyet kézzel festett tojásokkal díszítenek. Náluk az a szokás, hogy nagycsütörtökön valami zöldet esznek, amit Gründonnerstagna, azaz „zöld csütörtöknek” neveznek. A fűszeres, édes, tojással és tejtermékekkel dúsított, mandulával tarkított kenyér, de a kandírozott héjas mazsola is népszerű a húsvéti asztalon.
Olaszország– Áldás a keresztény ünnep alkalmából
Vatikánvárosban nagypénteken a pápa a Colosseumtól kezdődő keresztútra emlékezik. A körmenetben a résztvevők egy gyertyával járják körbe az Amfiteátrumot és felmennek a Palatinus-hegyre. Nagyszombat este szentmisét tartanak, húsvét vasárnapján pedig látogatók ezrei gyűlnek össze a Szent Péter téren, hogy a templom erkélyéről várják a pápa áldását, az Urbi et Orbi-t („Rómának és az egész világnak.”)
Firenzében a húsvétvasárnapot egy évszázados szokás jellemzi, amikor a helyiek a 15. századot idéző jelmezekben egy hatalmas és igényesen megtervezett tűzijátékokkal megrakott szekeret húznak végig a városon. A menet a firenzei dómnál ér véget, ahol húsvéti misét tartanak, majd a mise végén a kanócot meggyújtva gyönyörű tűzijáték látható az égen. Olaszország más részein a három nap során vallási körmeneteket tartanak, ahol az emberek régi jelmezekbe öltözve műtárgyakat, szobrokat és olajágakat vonultatnak fel a főtereken. Ebben az időszakban az egyik legnépszerűbb étel a félszigeten a Colomba di Pasqua, egy hagyományos sütemény, amely hasonlít a panettonéhoz, azaz a mi kuglófunkhoz.
Fülöp-szigetek – Élve keresztrefeszítés
A fülöp-szigeteki katolikusok önként jelentkeznek, hogy nagypénteken „keresztre feszítsék” őket, és megélhessék Jézus szenvedését, melyet egyébként az egyház mélyen elítél.
A nagyböjti rítusként ismert újrajátszásnál a hívőket keresztre szögezik, hogy meggyónhassák a bűneiket, vagy imádkozzanak másokért. A bűnbánók önként vernek két hüvelyk hosszú szögeket a tenyerükbe és a lábukba, és csak akkor veszik le őket a keresztről, ha úgy érzik, megbocsátást kaptak a vétkeikért.
Spanyolország – A halál tánca
Spanyolországban Semana Santaként (szent hét) vagy nagy hétként ismerik és hét napon át tart a keresztény ünnep. Az programok a nagyböjt utolsó hetében kezdődnek, és hatalmas vallási körmenetek jellemzik az ország szinte minden egyes városát és faluját.
A spanyol akosok nagycsütörtökön, az ország bizonyos részein eljárják a halál táncát, és csontváznak öltözve járják az utcákat, miközben felelevenítik a bibliai jeleneteket. A mulatság másnap hajnalig tart, és az olyan finomságok, mint a torrija (hasonló a francia pirítóshoz), a pestiños (mézes, cukros vagy fahéjas sütemény) szintén népszerűek ebben az időben.
Forrás: travelo.hu
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!