A környezetvédelem mindannyiunk ügye – ha egy élhető bolgyót szeretnénk a gyerekeinkre hagyni, úgy a mindennapi döntéseinknek, tevékenységeinknek is a fenntarthatóságot kell szolgálnia. Legyen az otthonunk is környezetbarát! Például a konyhánk is: fontos, hogy a konyhai eszközeink, a háztartási gépeink is minél kisebb ökolábnyommal dolgozzanak. De pontosan milyen szempontok játszanak szerepet a konyhai fenntarthatóság kialakításában?
A hatékonyság az első
Ha szóba kerül a fenntarthatóság a konyhában, természetes, hogy a háztartási készülékek esetében a hatékonyság a legfontosabb szempont. Ez egyik oldalról az adott gép energiafogyasztását jelenti. Prioritást élvez már csak azért is, mert kézzelfogható jele az üzemeltetési költségeink alakulása. A napjainkat érintő energiaválság kapcsán felszökő árak pedig sajnos még aktuálisabbá teszik ezt a kérdést. Természetesen a kínálat is igyekszik megfelelni a takarékossági elvárásoknak és a fejlesztések egyik kiemelt iránya a fogyasztáscsökkentés. Az energiafelhasználást visszafogó fejlett technológiák és működést optimalizáló rendszerek mellett azonban fontos jellemző a funkcionalitás is. Például az automata mosószer adagolóval rendelkező mosogatógép a tisztítószer kiadásokat is képes leszorítani. A hűtőszekrényben található frissentartó rekesz pedig jelentősen csökkentheti a kukába kerülő élelmiszerek mennyiségét. Fontos kérdés ez is: Magyarországon nagyságrendileg évente egy ember három kiló élelmiszert dob ki.
Választani tudni kell: fenntarthatóság a konyhában
Nem sokat ér a gyártók erőfeszítése, ha a vásárló nem tudja eldönteni, hogy melyik készülék milyen előnyöket kínál. Ha fontos a fenntarthatóság a konyhában, a fogyasztás tekintetében jó tájékozódási lehetőséget kínál az energiacímke. Félreértésre adhat azonban okot azonban az idén márciusban megújult címke. A korábban legjobbnak számító besorolások ugyanis eltűntek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rosszabb gépek érhetőek el. A szabályozás szigorodott, ezért az új jelzés. Az új rendszerben pedig a készülékek közötti különbségek a korábbinál sokkal jobban átláthatók.
Sajnos az energiacímke csak a háztartási nagygépeknél ad támpontot és ott sem jelennek meg olyan szempontok, mint például az újrahasznosítással kapcsolatos információk. Éppen ezért érdekes például a francia Group SEB kezdeményezése. A többek között a Tefal és Rowenta márkákat is jegyző cég idén ősztől saját ECO címkét vezet be. A speciális jelölésnek köszönhetően a fogyasztók könnyen azonosíthatják a vállalat környezetbarát szempontból kiemelkedő termékeit. A cég termékeinek öt szempontból kell jól teljesíteniük, hogy a címkét megkaphassák
Ezek a következők:
- a környezetre alacsony hatást gyakorló anyagok használata,
- az energiahatékonyság,
- a tartósság és javíthatóság,
- a fokozott újrahasznosíthatóság és a
- környezetbarát csomagolás.
Újrahasznosított konyha
A használat során keletkező energiafogyasztás azonban csak az egyik oldal. Nem feledkezhetünk meg róla, hogy maga a gyártás is jelentős környezetterheléssel jár. Számos márka felismerte már ezt, és komoly célokat fogalmazott meg a fenntarthatóság érdekében. Némely gyártó például a BioCycle hűtőszekrényeinek egyes komponenseiben szerves hulladékot használ alapanyagként, így ezekben a modellekben a tojástartó 20 százalékban eldobott tojáshéjból és 80 százalékban bioalapú műanyagból, úgynevezett bioplasztikból készül. Az ajtótömítéseknél pedig 25 százalékban kukoricakeményítőt és cukornádat használnak. A márka egyes termékeinek előállításánál PET palackokat, de tengerekből származó elhagyott halászhálókat is felhasznál. A cég 2017 óta 58 millió műanyag palackot hasznosított a gyártásban, ami 2200 tonnával csökkentette a szén-dioxid kibocsátást.
Szerencsére számos más gyártó is előállt már hasonló törekvéssel. A legismertebb kávémárka kapszulái például használat után teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Sőt a legújabb Vertuo rendszer esetében a cég célja, hogy ezek a kapszulák 85 százalékban újrahasznosítható alumíniumból is készüljenek. A vállalat célja, hogy 2022-re minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges legyen.
A fenntarthatóság a konyhában a komposztálóval kezdődik: már nem kell hozzá nagy kert. Termékkategóriát teremtő új készülék a FoodCycler asztali komposztáló. Az eszköz 2 liter szerves hulladékból hozzávetőlegesen 3 deciliter úgynevezett EcoChipset, egyfajta granulátumot állít elő. Ez akár fel is használható például a konyhakerti növények talajába forgatva, de legrosszabb esetben is jelentősen csökkenti a szerves hulladék mennyiségét.
Ahogy az elmúlt években, úgy 2022-ben is a legfrissebb innovációk és az úttörő konyhai trendek első számú bemutatótere lesz a Konyhakiállítás, melynek köszönhetően számos fenntartható otthoni megoldást és a környezettudatosság mentén született koncepciót ismerhetsz meg testközelből. Látogass ki 2022. április 22–24. között a Budapest Arénába, és találj rá az álomkonyhára!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!