A szlovákiai Château Béla festői szépségű kastélyszálló nemcsak a múltja, hanem a mozgalmas jelene miatt is érdekes színfoltja a dél-szlovákiai domvidéknek.
A történelmi múltra visszatekintő Château Béla nemcsak finom konyhájáról, elegáns szobáiról és különleges szolgáltatásairól híres, hanem vendégeiről is: néhány évvel ezelőtt például a brit királyi család tagja, Harry herceg is megfordult itt egy barátja esküvője apropóján. Katarína Dubecovával, a szálló munkatársával beszélgettünk.
Meséljen az épület történetéről!
Terstyánszky János kezdte el a kastély építését 1732-ben, majd röviddel ezután Török András alakíttatta át francia barokk stílusban. Az évtizedek során számtalan tulajdonos büszkélkedhetett az ingatlannal, a legjelentősebb közülük a korzikai származású Baldacci Antal volt – róla neveztük el a szálloda egyik éttermét is –, aki csodálatos kastéllyá alakíttatta a szerény épületet. Aztán 1910-ben a budapesti báró, Ullmann Adolf de Baranya vár nyári rezidenciája lett, 1945-ben pedig csehszlovák állami tulajdonba került. Ullmann báróék emigrációja után szovjet katonák szállták meg a birtokot, amely börtönként, kórházként, mezőgazdasági iskolaként, de még raktárként is üzemelt… 2000-ben az Ullmann család visszavásárolta a kastélyt a szlovák államtól, és megkezdődhetett a helyreállítás.
Mesés hangulata van az épületnek!
A 45 szoba a legfinomabb anyagokkal, gondosan kiválasztott bútorokkal lett berendezve. A minden részletre kiterjedő, szeretetteljes belső kialakítás és a tulajdonos igényessége olyan stílust és egyediséget tükröz, amely túlmutat a hétköznapokon.
Mit nyújt a kastély az ide érkezőknek?
Számos különleges, egyedi élményt kínálunk, a borozónkban tartott kóstolóktól kezdve a bálteremben zajló ünnepségeken át a kastély saját kápolnájában megrendezett esküvőkig. Szaunánk, gőzfürdőnk és kültéri medencénk, a finn szauna, a masszázsok és a kozmetikai kezelések egyaránt a feltöltődést szolgálják, de mindezek mellett fitnesz és vadászterem, teniszpályák, fűszernövénykert és halastavak is tartoznak a kastélyhoz.
Mégis miben rejlik a szálló legfőbb különlegessége?
Ínyenc éttermünkben saját termesztésű zöldségeket, salátákat szolgálunk fel, és a vadhús is a saját állományunkból származik. A kastély mellett található szőlészetünkben készül a legendás Château Belá rizling. A testnek és a léleknek egyaránt tökéletes kikapcsolódást kínálunk.
További képekért kattints a galériára!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!