Mielőtt összetrombitáljuk a társaságot, mindent gondosan készítsünk elő, hogy garantáltan jól sikerüljön a buli.
Az ételek elkészítése és az italok beszerzése mellett ne sajnáljuk az időt és a fáradságot a dekoráció megtervezésére és kivitelezésére, hogy még emlékezetesebb legyen az este!
1. Rafinált árnyékolás
Szép időben teríthetünk a fák alatt, amelyek ágaira tetszés szerint lampionokat, virágdíszeket aggathatunk. Ám ha lóg az eső lába, akkor inkább vigyük be az asztalt a verandára, vagy telepedjünk le a teraszon, ahonnan zápor esetén étellel-itallal, terítékkel együtt gyorsan bemenekülhetünk a lakásba. Délutáni partikezdés esetén baldachinszerűen felfüggesztett textilekkel vagy akár esernyőkkel is árnyékolhatjuk a lakoma helyszínét.
2. Színes teríték
Ma már számtalan kertiparti-kelléket lehet kapni a boltokban. Műanyagból is találhatunk ízléses darabokat, ezek ráadásul törhetetlenek. Ha nem akarunk a mosogatással bajlódni, vásároljunk eldobható műanyag vagy papírpoharakat, tányérokat. Bármilyen anyagút választunk is, bátran használhatunk erősebb színeket, továbbá merészen összepárosíthatjuk a pinket lilával és narancssárgával, vagy a rózsaszínt pirossal. Mindeközben a terítő, a szalvéták és a tányérok azért harmonizáljanak egymással.
3. Hangulatfények
Napnyugta után szükséges valamilyen világítás. A teamécsestől, a gyertyától és a lámpástól a fáklyán át a napelemes és LED-es kültéri lámpákig minden szóba jöhet. Gyertyából, mécsesből és fáklyából lehetőleg szúnyogűző hatásút válasszunk, és ügyeljünk a biztonságos elhelyezésükre! Az illatgyertyák és a lampionok nemcsak fényt sugároznak, hanem különleges hangulatot is árasztanak.
4. Kaspó új szerepben
Egy nagyobb galvanizált kaspóba szórjunk valamilyen nem gyúlékony anyagot (pl. kagylógranulátumot, dekorkövet, üvegkavicsot hobbiboltból), és süllyesszünk bele mécseseket – így biztosan nem fognak felborulni.
Az edényt jeges vízzel is megtölthetjük, és italhűtőként használjuk, hogy ne kelljen a kertből a frizsiderhez szaladgálni, ha fogytán a hideg sör vagy üdítő. Hatékonyabban hűt, ha a vízbe jégakkut vagy megfagyasztott PET palackos ásványvizet teszünk, amelyet utóbb elfogyaszthatunk.
5. Virágdíszek
A parti helyszínének dekorálására felhasználhatjuk a meglevő dézsás és cserepes növényeinket, az étkezőasztalt és környezetét pedig vágott virággal díszíthetjük. A legegyszerűbb, ha egy kifeszített ruhaszárító kötélre pl. hortenziákat aggatunk, vagy egy vízzel töltött tálban különféle virágfejeket úsztatunk. A virágszálakat csokorba kötve vázába, esetleg pohárba tehetjük, vagy egyenként kiürült üvegekbe állíthatjuk, majd csoportokba rendezhetjük. Ennél munkaigényesebb, de felettébb látványos megoldás, ha rövid szárú virágokat sűrűn egymás mellé megnedvesített oázisba tűzködünk.