Tévedés, hogy a hideg hónapokban nem élvezhetjük a szezonális, friss és változatosan elkészíthető zöldségeket, gyümölcsöket amelyek fogyasztásával környezünk is jobban jár.
Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lakhelyünkön mind a négy évszakban lehetőségünk van a változatos étkezésre. Mind a tavasznak, a nyárnak, az ősznek és a télnek is megvannak a hagyományos zöldségei, gyümölcsei, amelyekkel változatossá tehetjük étkezéseinket.
A helyben termett mindig jobb választás
A szezonális étkezés a fenntarthatóság és egészségünk miatt is követendő. Azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyek idényben termettek, nagy eséllyel hazai termelőtől származnak, tehát nem éretlen állapotban szedték le őket és nem is utaztak sok száz kilométert, hogy a kosarunkban landolhassanak. Arról nem is beszélve, hogy a megbízható, ellenőrizhető forrásból származó élelmiszerekkel, azok megvásárlásával a helyi manufaktúrákat, termőket támogatjuk.
Az egzotikus gyümölcsök és zöldségek hátrányai
Bár a téli konyha feltöltése során gyakrabban fordulunk az egzotikusabb alapanyagok felé, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ezeket gyakran túlcsomagolják és vegyszerrel kezelik a tartósítás végett. A szezonon kívül termesztett zöldségek, gyümölcsökhöz sok energia szükséges, ennek ellenére azonban ezek sem tápanyagban, sem ízben nem adják ugyanazt, mint amelyek idényben termettek.
Színek és ízek télen is!
Talán első hallásra épp a téli konyha alapanyagait mondanánk a legkevésbé változatosnak, pedig valójában igen színes képet mutat: a szezonális zöldségek és gyümölcsök között nagyon sok izgalmas ízt találhatunk!
A hagyományos alma, körte, burgonya, sárgarépa, fejes káposzta, vöröshagyma, zeller felhozatalon kívül ott a batáta, birsalma, cékla, fekete retek, naspolya, valamint az olajos magvak, mint a mandula, a mogyoró és a dió.
Ott van továbbá a sokoldalú sütőtök, amelyből készülhet leves, köret és akár desszert is.
A számtalan babféléből a levesen és a főzeléken túl készíthetünk püréket, valamint kencéket is különböző fűszerekkel variálva.
A karalábé, szárzeller, sárgarépa csíkok egy kis mártogatóssal a téli esték szuper nassolnivalói.
A hűvös napokban szívesebben sürgünk-forgunk a meleg sütő és tűzhely mellett, ezért is érdemes ilyenkor kipróbálni új fűszerezéseket, eljárásokat. Kísérletezzünk bátran! Az édesburgonya chilivel például izgalmas köret lehet, a cékla burgonyával főzve, melegen ecetes uborkával keverve kitűnő saláta. A hagyományos krumpli helyett kereshetünk más különlegességeket: a lilaburgonya íz- és színvilága még izgalmasabbá és változatosabbá teheti az étkezéseinket.
A választék tehát adott, van lehetőségünk a változatosságra, csak a kreativitásunk szab határt a kísérletezéseinknek.
Ízletes szezonális recepteket a Mindmegette oldalán találhatunk, a szezon aktuális zöldség- és gyümölcsajánlójáért érdemes felkeresni a Felelős Gasztrohőst, ha átmenetileg kifogynánk a menüötletekből.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!