A május az év egyik legzöldebb hónapja: a még üde levelek, a hajnali harmatcseppes zöld fű, minden a megújulást, a frissességet mutatja, a fák és a növények pedig már hozzák a terméseiket. Fogyasszunk minél több szezonális, helyi finomságot!
Az elvirágzott fák, konyhakerti növények lassan hozzák terméseiket, mint például az eper, cukkini vagy cseresznye. Ilyenkor ehetünk újburgonyát friss petrezselyemmel megszórva, spárgát, aminek a szezonja hamar véget is ér.
Nincs tavasz nélküle: a cukorborsó
Ki ne hagyjuk a cukorborsót frissen készítve, még akkor sem, ha nagyon sok idő telik el a borsószemek kifejtésével, és ha közben meg is esszük a beszerzett mennyiség felét. Ha főzelékként szeretnénk elkészíteni, a kevés vízben párolás után a felét vegyük ki a főzőedényből és botmixerrel turmixolva a borsópürével sűrítsünk. Sóval, kis borssal fűszerezve is isteni, de ha egy nagy csokor petrezselymet és/vagy mentát is beaprítunk, felejthetetlen tavaszi ízekkel ajándékozzuk meg magunkat.
Főzelékek királya: a kelkáposzta
Ha igazi főzelékrajongók vagyunk, akkor készítsünk egy nagy lábasnyit friss kelkáposztából! Tovább gazdagíthatjuk természetesen burgonyával is.
Egy régi kedvenc: a karfiol
Ismét reneszánszát éli a karfiol: a gasztroblogok új sztárja lett ez a különleges formájú zöldség. A hagyományos rántott és leves variációk mellett karfiolmorzsaként pizzaalapnak, vagy felszeletelve pikánsan fűszerezve egyszerűen a tepsiben megsütve, isteni.
Az ízletes karalábé
A karalábé megosztó zöldség, pedig a levelével együtt készült leves isteni finomság! Ha szeretjük a krémleveseket, akkor főzzünk bele krumplit is, melyet pürésítünk a karalábé levéllel, majd adjunk hozzá sót és borsot. A karalábészeletek adhatják majd a leves szilárd tartalmát. Finom és tápláló ételünk lesz, a színéről nem is beszélve!
A szezon kedvence: az eper
A gyümölcsök közül az eper kihagyhatatlan: akár frissen, akár egy kis tejszínhabbal, mentával, citromfűvel fogyasztva igazi csemege. Készíthetünk belőle dzsemet is: ehhez nem kell más, mint a megtisztított, apró darabokra vágott epreket összefőzni, majd kedvünk szerint ízesíteni, akár fűszernövényekkel is. Pikáns ízélményre számíthatunk, ha a szokásoktól eltérően borssal, sóval bolondítjuk meg.
Cseresznyés kényeztetés
Amikor pedig a cseresznye fajták közül beérik, az az igazi ízes, roppanós, egy cseresznyés pite koronája lehet a hétvégi ebédnek.
A friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök kiváló alapjai egy egészségtudatos, változatos és finom konyhának, ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthetjük őket.