Egészségesebb, környezettudatosabb és nem mellesleg pénztárcakímélőbb megoldás lehet, ha a munkahelyre vagy iskolába a saját magunk által készített és csomagolt ételt visszük.
Az otthon készült finomságok mindig jobban esnek: így nem csak pontosan tudjuk, mi is kerül az ételünkbe, de teret adhatunk a kreativitásunknak és egészségesebbé is tehetjük a mindennapjainkat. Nem utolsó sorban sokkal gazdaságosabban is kijöhetünk belőle, mintha rendelnénk vagy egy étkezdében, esetleg gyorsbüfében oldanánk meg a hétköznapok étkezéseit.
Bár az otthon töltött hónapok alatt könnyebb volt mindezt megvalósítani, a home office után sem érdemes lemondani a házi kosztról. Ha átgondoltam, előrelátóan tervezünk, nem lehetetlen előkészülni esténként a másnapi menühöz. Íme néhány tipp, amely megkönnyíti a mindennapi étkezést, távol az otthontól.
Írjunk bevásárlólistát!
Fontos a tervezés! Már a hétvégi bevásárláshoz érdemes előre gondolkodni a következő napokra: állítsunk össze egy ételsort, majd ehhez mérten írjuk össze a bevásárlólistánkat.
Egy ételből több fogás
Ha egyszerre több ételt is készítünk, a következő napokon csak variálnunk kell a különféle finomságokat. Például: a frissen készült lecsó aznap finom ebéd vagy vacsora lehet, amelyet egyik nap csomagolhatjuk penne tésztával, a másik nap rizzsel. Ha esetleg nagyobb adagot főztünk belőle, a harmadik nap felhasználhatjuk frittataként. Egy nagyobb adag friss vagy mirelit spenótból fokhagymával, sóval, borssal megpárolva, tejszínnel összeforralva íncsiklandó lasagna készülhet, amelyet néhány nap múlva túróval dúsítva, réteslapba tekerve kiadós fogásként csomagolhatjuk ebédre.
Nassolnivalóból ebéd
Az őszi szezon egyik legkedveltebb finomsága a sütőtök, amelyet egy esti beszélgetéshez, filmnézéshez is egyszerűen megsüthetünk. Hagyjunk meg néhány nagyobb szeletet: ezekbe fektessünk kecskesajtot, friss aszalt gyümölcsöt, fügét, süssük össze őket. A pár perc alatt elkészíthető kuszkusz kiváló köret lehet mellé, másnap pedig laktató és egészséges ebéd válhat így belőle.
Jolly joker: a bulgur
Gyorsan elkészül és könnyen variálható étel a bulgur. Minden fűszer mellett más és más oldalát mutatja, süthetünk hozzá zöldségeket, csirkemellet, a vegetáriánusok pedig tofut.
Sokrétű és egészséges: a zab
Egészséges és gyors reggeli lehet a zabkása, amelyet végtelen módon variálhatunk joghurttal, friss és aszalt gyümölcsökkel, magvakkal. Tízóraira vagy uzsonnára finom nassolnivaló lehet a zabpehely keksz, amelyet feldobhatunk csokidarabokkal, kókusszal, mazsolával vagy finom fűszerekkel is, mint például gyömbérrel.
Jó, ha van otthon: tortilla lap
Az egyik legjobb alapanyag a tortilla lap, amelyet ezerféleképpen használhatunk fel a konyhában: szuper egyszerű és nagyon finom serpenyőben sonkával, sajttal összesütve, de ha a babot, kukoricát, paradicsomkonzervet mexikói fűszerkeverékkel összefőzzük, sajttal megszórjuk, beletekerjük, majd így megsütjük, laktató ebédet csomagolhatunk másnapra.
Ropogós nassolnivalók
Kis helyen is elférnek és remek éhségűző finomság válhat a hasábra vágott sárgarépából, uborkával vagy zellerből, amelyeket mártogathatunk humuszba, joghurtba vagy körözöttbe, avagy fogyaszthatjuk őket korpás keksszel tízóraira, uzsonnára.
Mire csomagoljunk?
Ma már számtalan környezettudatos megoldás áll rendelkezésünkre ételeink szállításához. A könnyen variálható tárolódobozokon túl csomagolhatjuk szendvicseinket méhviaszos textilszalvétába, a leveseinket, mártogatósainkat tehetjük kis üvegekbe.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!