Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra a tavaszi időszak kíván a legtöbb kreativitást a főzés tekintetében. Még nincsenek finom primőr zöldségek, gyümölcsök, mégis vágyunk az új, friss ízekre. Eljött tehát az ideje a kreativitásnak a konyhában!
A tavaszi idény kezdetéhez hoztam néhány inspiráló receptet: a következő alapanyagok segítenek túllendülni ezen az átmeneti időszakon, egészségesek és persze nagyon ízletesek.
Az ezerarcú édesburgonya
Akár sütve, akár főzve, akár köretnek vagy főételnek is tökéletes. Egyik kedvenc édesburgonya-variációm, amikor kissé sós fetasajttal és házilag készített zöld pesztóval sütöm meg. A pesztó készülhet egy jó nagy csokor bazsalikomból, petrezselyemből vagy sárgarépa zöldjéből. (Vigyázat, ez utóbbi allergizálhat az arra érzékenyeknek!) Persze a zöldek sem a szabad ég alatt teremnek még, de talán egy kis csalással már a tavaszt idézhetik számunkra.
+ 1 tipp: a házi pesztóhoz nem feltétlenül szükséges fenyőmag, isteni finom kesudióval vagy még az őszi bespájzolásból maradt dióval is.
Friss káposztasaláta
A télen nagyon népszerű nyers szeletelt káposzta ízvilágát feldobhatjuk citromlével, mazsolával, ha kímélő vacsorára ennénk, görög joghurttal, kis mustárral elkeverve fogyaszthatjuk.
Színes sült zöldségek
Nálunk a család egyik kedvence ilyenkor a római tálban sült zöldségek. Ehhez az ételhez bármilyen beszerezhető zöldség szuper. Mehet bele bármilyen fajta káposzta, karfiol, brokkoli, batáta, zeller, sárgarépa, kelbimbó, póréhagyma, vöröshagyma negyedekre vágva. Tegyünk bele mindenképpen vagy előre beáztatott, vagy konzerv csicseriborsót, aszalt szilvát, sárgabarackot és diót. Fűszerezzük kedvünkre.
+ 1 tipp: ha sikerül beszereznünk fodros kelt, tegyük a tetejére és pirítsuk ropogósra.
Elő a fagyasztott finomságokkal!
Nézzünk be a fagyasztónkba, és a még nyáron lefagyasztott maradék gyümölcsöket vegyük elő és készítsünk gyümölcslevest, még inkább langyosan, mint hidegen.
Gyümölcsös desszert
Egy napsütéses hétvégi délután finomsága lehet a következő gyümölcsös süti, amit fagyival kínálhatunk. A fagyasztott bogyós gyümölcsöket vagy téli készletünkből megmaradt almát, körtét kis darabokban helyezzük egy tűzálló tál aljára egy kis mézzel, akár kevés barna cukorral elkeverve. Amikor megpuhult, vajas lisztes morzsát szórjunk rá, majd süssük össze. Még melegen tálaljuk a hideg fagyival.
Ehető virágok
Kistermelők üvegházakban nevelnek ehető virágokat, melyek több helyen beszerezhetők már. Kényeztessük magunkat ételeinken is virágok látványával. Garantáltan jó hatással lesz ránk!