Januárban talán még jobban tudunk örülni az olyan egyszerű dolgoknak, mint egy napsütéses nap, vagy egy-egy olyan finom étel vagy ital, amelyek testet és lelket átmelegítik – és amelyeket könnyedén el is készíthetünk.
Tartalmas, forró levesek
Télen is részesítsük előnyben az idényzöldségeket és -gyümölcsöket! Megunhatatlan és nagyon laktató finomság a bableves, amelyet készíthetünk csak zöldséggel, például füstölt paprikával és füstölt sóval. Egyszerű, mégis nagyon jól tud esni egy hideg nap után egy tál finom zellerkrémleves, esetleg póréhagymaleves fokhagymával, amely szerecsendióval tálalva még finomabb.
A krémesebb állag kedvelői számára a krumpli és édesburgonya párosa, avagy a sárgaborsó lehet a jó választás. Az egzotikusabb ízvilág kedvelőinek jöhet csípősen a mexikói kukoricaleves, avagy az indiai fűszerezésű vöröslencse-leves.
Sós harapnivalók
Főétkezések között vagy akár az esti filmnézéshez is készíthetünk egyszerű finomságokat a sokoldalú krumpliból vagy édesburgonyából. Vágjuk fel őket karikára, majd süssük meg őket a sütőben. Mártogatósként készíthetünk hozzá jó forróra olvasztott, tejszínnel elkevert cheddar sajtos szószt. Ideje lehet most a házi pattogatott kukoricának sósan, vagy karamellizáltan.
Meleg saláták
Ideje elfelejteni, hogy a saláta csak unalmas lehet! Készítsünk meleg salátát a tél zöldségeiből, mint a céklából, burgonyából, csicsókából, babból, lencséből vagy csicseriborsóból. Főzzük meg őket, vágjunk hozzá karikára ecetes uborkát! Extra tipp: az uborka levét csorgassuk a salátára és tálaljuk így.
Különleges teák
Ilyenkor a tearajongók igazán szabadon engedhetik fantáziájukat! A hagyományosan téli fűszerekként is számon tartott fahéj, kardamom vagy csillagánizs csodákat tesz a megszokott teánk ízével. Otthonmaradós estéken egy kevés rummal is ízesíthetjük.
Forró italkülönlegességek
Tegyük izgalmasabbá a szokásos kávénkat: készíthetjük bécsi változatban, finomabbá varázsolhatjuk egy kevés fahéjjel, kardamommal. Fázós reggeleken még jobban eshet majd egy ízletes meleg habos kakaó. Személy szerint én nem rajongtam sosem a karamelles vagy meleg tejért, de tudom, hogy sokak kedvence egy kis mézzel édesítve. Állítólag még az alvásunk minőségére is jó hatással van.
Ha pedig szeretnénk a télből kihozni a legtöbbet, érdemes kirándulásainkra is magunkkal vinni a melengető finomságokat. Ki mondta, hogy télen nem lehet egy kiadós pikniket csapni túrázás vagy sétázás közben?