A gluténmentes táplálkozás főleg azoknak ajánlott, akik a búzára és a hasonló allergénekre érzékenyek. Ez a testtudatos táplálkozás sokféle kellemetlenségtől megszabadíthatja őket. Ha korábban hasfájás, puffadás vagy ennél rosszabb tünetek jelentkeztek, akkor a gluténtartalmú gabonák elhagyásával ezek megszűnhetnek. Az ínyenceknek nem kell lemondaniuk a finomságokról, mert a gyártók készítenek a gluténérzékeny embereknek való produktumokat. A gluténmentes táplálkozás előnyei több szakember által elismertek, ezért ezt még az egészséges egyének is kipróbálhatják.
Miben különböznek a gluténmentes táplálkozás receptjei a hagyományosoktól?
Legyen szó bármilyen pékárúról, ami beletartozik ebbe a speciális kategóriába magától értetődően nem tartalmaz glutént. A megszokott lisztet el kell felejteni. Az áruházakban meg kell keresni azt a szekciót, ahol megtalálhatóak a gluténmentes táplálkozáshoz szükséges alapanyagok és késztermékek.
Ha valaki a saját otthonában szeretne kenyeret sütni vagy másfajta finomságot, akkor az interneten találhat recepteket. Az egészséges hozzávalók feldolgozását meg kell tanulni, mert ez a módszer nem egyezik azzal, amely széleskörben ismeretes.
Milyen az egészséges gluténmentes étel?
Az online felületeken, de még az alapanyagok csomagolásán is fellelhető az elkészítési mód. Ha ezeket figyelembe veszi az érintett személy, akkor teljes mértékben minőségi ennivalókat készíthet. Az életmódváltás egyáltalán nem könnyű, mert sok addig megszokott dologról le kell mondani. De ha ez a feltétele annak, hogy harmonikusabban teljenek a gluténérzékeny személy mindennapjai, akkor ajánlott betartani a dietetikus tanácsait.
A gluténmentes étel, legyen az pizza tészta vagy lángos, annak ellenére, hogy például kókuszlisztből készül, ugyanolyan finom. Az erre szakosodott boltok árulnak panírokat, darákat és még sokféle terméket, amelyekben nincsen jelen ez a fajta allergén. Egyre népszerűbb az útifűmaghéj, ami arról híres, hogy kiváló gluténmentes étel készíthető belőle, továbbá minimális szénhidrátot tartalmaz, ez a tulajdonsága pedig a fogyókúrázóknak is kedvez. A tanulság lényegében az, hogy a gluténmentes ételek fogyasztása több előnnyel is jár.
(PR cikk)