Az egészséges étkezés mindenki számára mást jelent, nincs egyetlen bevált recept vagy diéta. Probléma esetén mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, ám a saját magunk által kitapasztalt alapanyagok, elkészítési módok, valamint néhány általánosnak mondható alapvetés is sokat segíthet.
Főzzünk otthon!
A saját készítésű ételnél nincs jobb, hiszen így pontosan tudjunk, mi kerül bele, illetve saját magunk kísérletezhetünk a friss, egyedi ízvilágért. A napi főzés megoldható, bár szükség van egy kis tervezésre. Bonyolult receptek helyett inkább gondolkodjunk egyszerű, rövid idő alatt elkészíthető ételekben.
A kísérletezés varázsa
Ne ragaszkodjunk konkrét receptekhez, legyünk kreatívak és bátrak a főzésben is. Ha hiányzik egy fűszer vagy hozzávaló, hagyjuk ki, vagy helyettesítsük mással!
Adjuk meg a módját!
Terítsünk meg, tálaljunk és üljünk le. Figyeljünk az ételre, az illatokra, együnk lassan és élvezettel! Ha ezekre odafigyelünk, máris másképp fog esni az étel, nem mellesleg pedig egészségesebb szokásokat is alakíthatunk ki ezzel.
A kevesebb több
Mennyiség helyett törekedjünk a minőségi, friss alapanyagokból elkészült ételekre. Utóbbi nem minden esetben jelent drágábbat, hiszen az aktuális szezon terméseiből, otthon főzött vagy sütött étel sokszor olcsóbban jön ki, mintha más forrásból, például gyorsétkezdéből oldanánk meg az ebédünket, vacsoránkat.
Szezonális finomságok
Mint az előző pontban is írtam, jobb előnyben részesíteni a szezonálisat: nemcsak ízletesebbek és a tápértékük nagyobb, hanem a környezeti terhelés is kisebb.
Több zöldség és gyümölcs, kevesebb hús
Ha tehetjük, részesítsük előnyben és alapozzuk a táplálkozásunkat friss zöldségekre, gyümölcsökre! A hüvelyesek, mint a bab, a lencse vagy a borsó például kiváló fehérjeforrások.
Ellenőrizzük!
Törekedjünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be élelmiszereinket. Nézzük meg az adott termékek összetevőinek listáját, a lejárati határidejét.
Változatos étrend
Próbáljunk ki új ízeket, alapanyagokat és merjünk kísérletezni a konyhában! Így a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás sokkal könnyebben fog menni.
Környezetbarát csomagolás
Sokat tehetünk környezetünkért, ha túlcsomagolt árukat csak ritkán, avagy szinte sosem vásárolunk. Vigyünk magunkkal otthonról saját zacskókat, textiltáskákat!