Mint minden évszaknak, úgy a télnek is megvannak a szezonális csemegéi. Az ünnepek közeledtével ezek még kitüntetettebb figyelmet kapnak, hiszen egyedi aromájuk nélkül elképzelhetetlenek lennének a karácsonyi finomságok.
Méz
Virágzáskor a méhek gyűjtik a nektárt, és az általuk hozzáadott különböző enzimek alakítják azt mézzé, mely egy organikus élő anyag, amit a kristályosodási folyamat is mutat. A mézben található gyümölcs és szőlőcukor aránya adja ezt a természetes fizikai állapotváltozást. Számtalan mézfajta létezik, mindegyik külön színnel, ízvilággal, állaggal és jótékony hatással. A melengető forró teák, sütemények és a kihagyhatatlan karácsonyi mézeskalács fontos összetevője.
Aszalt gyümölcsök
Aszalni sokféle gyümölcsöt lehet: sárgabarackot, szőlőt, meggyet, szilvát, almát, körtét, ribizkét, bodzabogyót, áfonyát, fügét, paradicsomot például. A friss, lédús gyümölcsök nedvességtartalmuk nagy részét elveszítve aszalt finomságokká válnak, melyek önmagukban, főfogásokban és édességekben is igazán izgalmasak és egészségesek. Decemberben a számunkra egzotikus tájakról érkező datolya, ananász színesítik étkezéseinket.
Olajos magvak
Dió és mogyoró – reméljük, nem csak ezekből hozott a Télapó! Az olajos magvak számos kedvező élettani hatásuk mellett kiváló nassolnivalók, és sok-sok karácsonyi sütemény elengedhetetlen összetevői. Decemberben kihagyhatatlan például a mákos guba, diós, mákos bejgli, mandulás kifli vagy a tökmagos pogácsa.
Kakaó
Bár a mi éghajlatunkon nem terem, ám kakaó és csokoládé nélkül ma már elképzelhetetlen a karácsony. A habos kakaó például isteni frissen sütött kaláccsal, ahogyan az ünnepi slágersütemény, a zserbó sem készülhet el e fontos alapanyag nélkül.
Fűszernövények
Az ünnepi illatok, a fenyő, gyertya illat mellett a konyhából, a fűszernövényekből kerülnek az otthonunkba ilyenkor. A fahéj, szegfűszeg, gyömbér, koriander, ánizs, szerecsendió, szegfűbors – mind a karácsony aromái, az ünnepi mézeskalács, a forralt bor, a puncs és még számtalan ételünk, italunk illatosító, ízesítő növényei.
Élvezzük hát a földi jókat, melyek az év során teremnek és még felejthetetlenebbé teszik ünnepeket!