Nem könnyű egy kályhába vagy kandallóba befűteni, és főleg nem a meleget több órán át fenntartani, de néhány alapvető szabályt követve ez megvalósulhat.
Nincs jobb érzés, mint amikor odabent a kályhában tüzet rakunk és a ropogó hangok mellett kényelmesen hátradőlünk a fotelben. Fontos azonban, hogy helyesen fűtsünk – így nemcsak az áradó meleget élvezhetjük, de a fűtés is hatékonyabb lesz.
1. Ilyen a jó tűzifa
Vásárlás előtt tanácsos kicsit megismerkedni az egyes fafajtákkal és azok fűtőértékével. A legjobb tüzelőanyag a kemény fa, például a bükk, tölgy, akác, kőris vagy gyertyán, ezek hosszabb ideig égnek és nagyobb hőt adnak le. A túl sok gyantát tartalmazó fák, mint a fenyő, több kormot és kátrányt hagynak maguk után, ami károsítja a kéményt és az egészségünket is, és a gyümölcsfáknak is alacsony a fűtőértékük.
2. Túl száraz vagy túl nedves
A tűzifa akkor jó, ha a kivágást követően kellő ideig szárították azt, azaz a nedvességtartalma 20%, de inkább 15% alatti. Ha ennél több vizet tartalmaz, nem tud megfelelően égni, és a felszabaduló gázok sem tudnak teljesen elégni, így hő helyett füst és korom keletkezik. Az sem jó, ha túl száraz a fa: 10% alatt nagyon intenzíven lángol, hiszen nincsen elegendő oxigén benne.
3. Legyen megfelelő a méret
A megfelelő méretűre hasított tűzifa gyorsabban szárad és könnyebben kezelhető, mint a nagy, egész rönkök. A felhasított darabok általános mérete kb. 30 cm. A tűzifa mértéke az erdei köbméter, ami 1 m x 1m x 1,7 m sarangot, azaz a kivágott fák rakásba rendezett formáját jelenti.
4. Sűrűség, fűtőérték
A keményfáknak nagyobb a sűrűségük, ami azt jelenti, hogy több a tiszta faanyaguk adott térfogatban. Akkor nevezhető keménynek egy fa, ha a sűrűsége nagyobb, mint 500 kg/m³. A puhafáé ez alatt van, ezért inkább tűzgyújtáshoz alkalmas, mivel gyorsan ég nagy hőmérsékleten, és hamarabb is kiszárad.
5. Vigyázzunk a mázsával!
Egy erdei köbméter 20% alatti nedvességtartalmú tűzifa kb. 8 mázsát nyom. A nedves tűzifa sűrűsége sokkal nagyobb, ám ahogyan szárad ki, veszít a tömegéből is. Ezért, ha olyan mázsát veszünk, ami nem elég száraz még, akkor a kiszáradás végére kisebb tömegű tűzifát kapunk. A vásárlás idején ekkora súlyt nem tudunk lemérni, ezért is melegágya ez a módszer a csalásoknak.
6. Nem mindegy, kitől vásárolunk!
További átverős trükk a fa fajtájával kapcsolatos hamis állítás; a lopott fa értékesítése, ami büntetendő; a számla nélküli adás-vétel, aminek nem marad nyoma, így reklamálni sem tudunk utólag. Keressünk olyan kereskedőt, aki telephelyen árusít, megfelelően tárolja a fákat, és ad bizonylatot.
7. Nem égetni való
Semmiképp se fűtsünk régi bútorlapokkal, raklapelemekkel, lakkozott parkettával, vagy egyéb berendezés festett, olajozott, lazúrozott, ragasztott maradványaival. Ezekből mérgező anyagok szabadulnak fel, nem kályhába valók, használatukkal pedig akár tönkre is tehetjük a tűzteret. Tüzelésre korábban vegyszerrel nem kezelt tiszta fát használjunk csak. Kandallóra ne tegyünk fenyőhasábokat a kiolvadó gyanta miatt.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!