Sokan félnek ennek a hagyományosan húsvéti ételnek az elkészítésétől, tálalásától. Egy finom recept és egy pár tipp segítségével pedig mindenki imádni fogja a sárgatúrót!
Húsvétra gondolva több hagyományos étel juthat eszünkbe: sonka, torma, főtt tojás, kalács… De nem szabad megfeledkezni a nagy klasszikustól, az érdekesen kinéző sárgatúróról sem! Sokan félnek ettől a hagyományosan húsvéti ételtől, van aki nem is ismeri. Pedig a sárgatúró legendás múlttal rendelkezik, olyannyira, hogy nagyböjt után még ez az étel is megszentelésre került a templomban. Mutatjuk, hogy hogyan lehet a legszebben tálalni és elkészíteni: így lesz legfinomabb a sárgatúró.
Így készül a sárgatúró
Elkészítési idő: 40 perc + min. 1 éjszaka pihentetés
Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):
- 1 l 3,5%-os tej
- 50 g cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2-3 nagy csipet só
- 10 db tojás (legalább M-es méretű)
1. A tejet a kétféle cukorral forraljuk fel egy nagy lábasban. Közben a tojásokat egyesével üssük keverőtálba, majd egy villával kaparjuk el a sárgájukat (de ne verjük fel teljesen).
2. Mérsékeljük a lángot a tej alatt, öntsük hozzá a tojásokat, és lassú tűzön, óvatos keverés mellett (így lesz mozaikos a sárgatúró) főzzük addig, amíg besűrűsödik, és a tejsavó megjelenik a tetején.
3. Egy szűrőt béleljünk ki egy nagyobb gézdarabbal, és helyezzük egy mély, nagy méretű tálra. Öntsük bele a kész sárgatúrót, a tetején kössük össze a gézt, és hagyjuk egy éjszakán át lecsepegni.
4. Másnap bontsuk ki, és tálaljuk felszeletelve. Hűtőben tároljuk.
Plusz tippek:
A tejes-tojásos keverékbe belefőzhetünk 50 g mazsolát.
A túrót tetszés szerinti méretű szűrőben vagy szűrőkben is lecsepegtethetjük.
Így tálald, hogy az asztal dísze legyen!
Sokan félnek elhelyezni az ünnepi asztalon a sárgatúrót a színe és kinézete miatt, nem könnyű dekorálni a tányért. Ha ezt a pár dolgot észben tartod, egyáltalán nem fog furcsán kinézni a többi étel között.
A hangulatos tálalás egyetlen titka, hogy egy szép felületre kell tenni az elkészült sárgatúrót. Érdemes egy semleges színű – krémszínű, szürke, kékesebb árnyalatú vagy beütésű – tányért vagy laposabb tálat választani. A tálra nyugodtan helyezhetünk zöldfűszereket: újhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, ezzel tovább díszíthetjük. A nevéből adódóan is sárga színű húsvéti fimomság különösen jól passzol a kék és zöld árnyalatokkal. Csodásan fog kinézni az ünnepi asztalon, amennyiben kék vagy vele rokon színvilágú terítőt választunk!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!