Le sem tagadhatnám, mennyire rajongok az ajtókopogtatókért: nemcsak magát a bejáratot, hanem már a hazaérkezés hangulatát is feldobja egy-egy stílusos darab.
Nagyon szerencsésnek tartom magam, mivel az évek során többször is volt alkalmam eljutni az Egyesült Államokba.
Bármelyik városban is jártam, egy-egy ilyen rokon- vagy barátlátogatás alkalmával mindig ugyanarra a következtetésre jutottam: Amerikában nagy szerepet tulajdonítanak a szép előkerteknek és bejáratoknak. A szomszédok közti „kinél zöldebb a fű” versengés határozottan jó hatással van a kertvárosok utcaképére.
Októbertől az ünnepek végéig ebben az időszakban még látványosabbak az előkertek, hiszen ilyenkor impozáns ajtókopogtatók, színes gömbkrizantémok és különböző formájú dísztökök armadája lepi el a lépcsőket, bejáratokat és tornácokat. Pont úgy, ahogy a Griff Pagonyban is – mindezt nem csupán a magunk örömére, hanem mert szeretnénk jó példával járni elől.
Ez a fajta bejáratdíszítés részben előfutára is a halloweenre való készülődésnek, ami köztudottan nagy eseménynek számít az angolszász kultúrában. Immáron 23 éve faragtam ki az első jack o’lantern tököt Amerikában, de azóta is előszeretettel készítek töklámpást minden évben.
Ebben az időszakban én is több figyelmet fordítok az ajtódekorációra, elsősorban a kopogtatóra, amit évszakonként cserélni szoktam, de mindig az októberiek a leglátványosabbak.
Dekoráció kinn és benn
Természetesen a házon belül is akad őszi dekoráció bőven. Ilyenkor előkerül a sok tökös témájú dísztárgy a padlásról, illetve pár darab gránátalma is – számomra utóbbi is elmaradhatatlan dekorációja a lakásnak az év ezen szakában.
Kedvenc októberi évelőm az őszi sisakvirág (Aconitum carmichaelii ’Arendsii’). Ilyenkor kezdi csak bontani levendulaszínű csuklyás virágait, amikor a legtöbb növény már a lombhullatáson gondolkodik. Minden része mérgező, de a gyógyszeripar hasznosítja. Félárnyékban érzi magát a legjobban, ahol mindig nyirkos a talaja. Akár másfél méter magasra is megnő és vágott virágnak is kiváló.
Tökös finomságok
Ha tökszezon, akkor elmaradhatatlan a menünkből a korienderes, parmezános sütőtök Griff Pagony módra.
Hozzávalók:
- 1 db közepes kanadai sütőtök
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csokor koriander
- 4 teáskanál olívaolaj
- 4 púpos teáskanál reszelt parmezán
- 1 csapott teáskanál durvára őrölt tarkabors
- rukkola
- 1teáskanál balzsamecet, vagy friss citromlé
Elkészítés:
Mossuk meg a friss korianderleveleket és vágjuk apróra a vékonyabb szárakkal együtt.
Mossuk meg a tököt, vágjuk hosszában ketté, kaparjuk ki a magjait, majd daraboljuk fel cirka 2 ujjnyi vastag szeletekre. Egy nagy tepsit kenjünk be olívaolajjal, fektessük rá a tökszeleteket. Locsoljuk meg a tetejüket is egy kevés olívaolajjal, szórjuk rá a sót és a felét a borsnak és a koriandernek.
Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt szépen megsülnek. Akkor tökéletes, ha belengi a konyhát az édes sült sütőtök illat és kicsit karamellizált barnás színű a tetejük. Ehető és finom a héja is, nem kell leszedni. Ha köretként tálaljuk hús mellé, akkor ahogy kivesszük a sütőből, szórjuk rá a parmezánt, hogy kicsit ráolvadjon és tálaláskor szórjuk meg a maradék borssal és korianderrel.
Ha salátaként szeretnénk elkészíteni, akkor hagyjuk a tököt egy kicsit kihűlni és tálaláskor tegyük hozzá a rukkolát kedvünk szerinti mennyiségben.
Locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk rá a maradék borsot, parmezánt és a friss koriandert. Én néha löttyintek még egy kis extra olívaolajat is rá és jobb napokon pörkölt tökmag, vagy mandula is kerül a tetejére.
További inspirációért görgess a lenti képgalériához. Színpompás októbert mindenkinek!
Bánhalmi Attila
A Griff Pagony mindennapjait kövesd az Instagramon, vagy a Facebookon!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!