Idén úgy döntöttél, saját kezűleg készíted a szaloncukrokat? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a csomagolásukhoz.
Előkészületek
Fontos: mielőtt díszes papírokba vonnánk a mutatós kis édességeket, mindenképp várjuk meg, amíg kihűlnek avagy megköt rajtuk a csokoládébevonat.
Csomagolóanyagként az alábbiakat javasoljuk:
- selyempapír
- celofán
- zsírpapír
- kimaradt karácsonyi csomagolópapír
- aranyszálas papír
- sztainolpapír
- szalagok a rögzítéshez
Az anyagválasztást illetően nincsenek szabályok, ízlés kérdése, melyiket használjuk fel a csomagoláshoz. A méretezésüket illetően figyeljünk oda, hogy kellően hosszúak legyenek a papírok, így a két végét elcsavarva garantált lesz a klasszikus szaloncukorforma. Hogy a csomagolás biztosan rajta maradjon, a két végénél használhatunk szalagokat, zsinórokat, esetleg vékony drótokat – ezek segítségével később a karácsonyfára is egyszerűbb lesz felakasztani őket.
Klasszikus csomagolási technika
- Mérjük ki a szaloncukrokra kerülő zsírpapírt és alufóliát (utóbbi helyett használhatunk bármilyen mutatós dekorpapírt, például kimaradt csomagolóanyagot, aranyszálas papírt, sztainolpapírt stb.)! Mindez attól függ, mekkora szaloncukrok kerülnek majd bele, ám az arányok tekintetében a sütőpapír hossza legyen mindig néhány centivel hosszabb, mint az alufóliáé – így sokkal szebb lesz majd a végeredmény. A szélességük mindenképp egyezzen!
- A régi időket megidéző rojtozást még a becsomagolást megelőzően végezzük el. Tegyük egymásba a sütőpapírt és alufóliát, így látni fogjuk, meddig vághatjuk be ollóval a sütőpapírokat. Hogy időt spóroljunk, ne egyesével, hanem akár több papírt egymásra téve végezzük el a bevagdosást!
- Helyezzük legalulra az alufóliát, erre tegyük a már előre kimért, rojtozott sütőpapírt, majd helyezzük rá a szaloncukrot. Tekerjük az édességet bele, majd a két végét csavarjuk meg. Ha szükséges, rögzítsük a végeredmény egy-egy vékony szalaggal!
Így lesz tökéletes a házi szaloncukor! A Mindmegette.hu tanácsai:
- A szaloncukor elkészítése előtt, szerezz be egy szilikonos (vagy sima) jégkockaformát. Így garantáltan szabályosak lesznek a finomságaid!
- Ha marcipános szaloncukrot készítünk, akkor használjunk műanyag vágóeszközt, mert a fémre, előbb, vagy utóbb rátapad a marcipán, és egyre nehezebb lesz vele dolgozni.
- Mielőtt csokoládéba mártjuk a szaloncukrot, a csokit temperálni kell! Erre azért van szükség, mert ilyenkor alakul ki a kakaóvajban lévő kristályszerkezet. Ettől lesz csillogó és roppanó a szaloncukor. A temperálás alatt a 45 fokos csokoládét 28 fokosra hűtjük.
- Amikor a csokimasszába mártjuk a csemegét, ne szúrjuk rá villára csak óvatosan csúsztassuk rá.
- A szaloncukrot, mindig rakjuk hűtőbe a csomagolás előtt.
Íme 3 tuti szaloncukor recept:
Marcipános szaloncukor házilag
További ünnepi finomságok a Mindmegette Karácsonyi oldalán!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!