Néhány egyszerű tanácsot megfogadva, ön is csodás bokrétákat komponálhat.
1. Csak természetesen!
Nem szerencsés mindennel telepakolni a csokrot! A virágok önmagukban is egyediek, gyönyörűek. Egy csipetnyi luxust csempészhet az alkotáshoz, ha egyszerű, szép selyemszalaggal fogja össze.
2. Meglepő párosítás
Kiemelheti a virágok szépségét, ha két olyan színt párosít egy csokorban, amiről nem gondolná, hogy illenek egymáshoz, például a sárga-lila vagy a vörös-lila. A piros és fehér összeállítás viszont kerülendő.
3. Illat után
Válogasson össze finom, édes illatú virágokat! Különösen bódító a frézia, a bazsarózsa és a rózsa. Bátran illesszen egy csokorba sokféle, vidám színű szálat. A frézia például számtalan gyönyörű árnyalatban kapható.
4. Hova készül?
Virágkötésnél szem előtt kell tartani, hová szánjuk a csokrot.
– Ha kis, kerek asztalra, akkor készítsen rövidszárú kiscsokrot vagy körcsokrot.
– Hosszú asztalnál megengedett a hosszúszárú, impozáns, sokvirágos kompozíció, de az elhelyezésnél figyeljünk arra, hogy az egymással szemben ülő vendégeket ne zavarja.
– Nagy, hosszú, díszes vázába kerülhet a hosszú szárú gerbera, rózsa, kála, liliom. Ebben az esetben jobb, ha nem keveri egymással a virágfajtákat, és nem próbál túl sok szálat belezsúfolni a vázába. A kevesebb több elve itt határozottan működik.
5. Szezonálisan
Készítsen az évszaknak megfelelő csokrokat. Ősszel és télen ugyan nincs könnyű dolga, de ki mondta, hogy csak virágokból állhat egy csokor: színes bogyós növényekből gyönyörű kompozíciókat hozhat létre! Karácsonykor például magyalcsokor kerülhet az ünnepi asztalra.