Hogyan és miért készítsünk töklámpást október végén? Most ebből a cikkből minden kiderül.
Október vége felé már hazánkban is egyre több ház és lakás ablakpárkányában, bejáratánál tűnnek fel a világító sárga töklámpácska díszek. A leginkább az angolszász Halloween ünnepéhez kötött, hagyományosan narancsszínű lámpák eredetileg takarmányrépából készültek és az aratási idényhez kapcsolódtak.
Honnan ered a hagyomány?
Már jóval az amerikai Halloween jelképévé válása előtt is készítettek Európában hasonló világítótesteket, nemcsak Írországban vagy a Skót-felföldön, hanem bizony Magyarországon és Erdélyben is. Tették ezt hol-hol különféle céllal: utak megvilágítása, az embereket és otthonaikat a gonosz szellemektől való megvédése okán, egyesek ezzel világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak, vagy a fiúk a lányokat való ijesztgetéseképp, néphagyományként. Egyesek szerint a lámpások a pokolban lévő keresztény lelkeket szimbolizálják.
A töklámpa faragás szokása a brit és ír bevándorlók által került és lett egyre népszerűbb az Új Hazában, majd kanyarodott onnan vissza Európába októberi, a Mindenszentek előtti nap ünnepi hagyományaként. A tökfaragás hazánkban olyannyira régi szokás, hogy a„Fénylik, mint Salamon töke“ mondásunk is bizony ehhez a tevékenységhez köthető:
Árpád-házi Salamon királyunkat, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel Gézával és Lászlóval, biztonsági okokból bezárták a visegrádi vár tornyába. A tornyot töklámpásokkal világították ki, hogy az őrök éjszaka is szemmel tarthassák a rab Salamont. Eme különleges lámpák fényei amellett, hogy a vár foglyát megvilágították, a Dunán közlekedő hajósoknak is navigációként szolgáltak. Innen is ered a mondás, hogy „fénylik, mint Salamon töke”.
A töklámpás nem csak szép dekoráció de elkészítése is szórakoztató.
A töklámpás hozzávalói
Na de mire is van szükségünk és hogyan készítsük el ezt a sokak számára ijesztő vagy épp vicces, de annál inkább érdekes és színes, egyedi hangulatot varázsoló lámpást?
A legmegfelelőbb tökfajta, amit a lámpás készítéséhez használhatunk, az a “Halloween tök“ néven ismert és árult fajta, melyet beszerezhetünk virágosoknál, piacon, bevásárlóüzletekben, zöldségeseknél. Ez a tök főként kesernyés íze miatt ugyan evésre nem alkalmas, ám tökfaragásra annál inkább!
Nem mindegy milyen tököt választunk a töklámpás elkészítéséhez.
Az ideális faragni kívánt tök közepes méretű, még nem túl érett, súlya körülbelül 3kg és 7kg közötti. Szintén hasznos tudnivaló, hogy érdemes mesterművünket az ünnep előtt 3 napnál nem korábban elkészíteni.
A következőkre lesz még szükségünk :
- Élesebb faragó eszközök; kés a bemetszésekhez, esetleg fűrész az alj vagy tető levágásához (de egy élesebb kés erre is megfelel)
- Kanál a bél alapos kikaparásához
- Mécses
- Fekete és színes filctollak – a sablon megrajzolásához, rajzolt mintákhoz
- Kezdőknek, kisgyerekeknek (éles tárgyat kerülni kívánóknak): Matricák, jópofa ragasztható minták, amikkel a tököt feldíszítve, szintén szórakoztató lakásdekorációt készíthetünk.
A tökfaragás menete
Tisztítsuk meg jól a tök külső felületét, majd vágjuk le akár a tetejét, akár az alját és alaposan, a nyákos résztől megszabadítva, kaparjuk ki jól a belső részét
Rajzoljuk rá a kívánt mintákat, formákat filctollal (tetszés szerinti szemet, orrot, szájat, különféle mintázatokat)
A felrajzolt mintát óvatosan vágjuk ki késsel.
Ezeket a mintákat óvatosan faragjuk ki a késsel, majd helyezzük a mécsest a tök belsejébe
A tetejét akár vissza is helyezhetjük sapkaként, arra azonban figyeljünk, hogy a mécses lángja ne égesse se a tök tetejét se a belsejét, ebben az esetben inkább hagyjuk fedő nélkül.
Jó farigcsálást és lámpás készítést kívánunk!