Hogyan és miért készítsünk töklámpást október végén? Most ebből a cikkből minden kiderül.
Október vége felé már hazánkban is egyre több ház és lakás ablakpárkányában, bejáratánál tűnnek fel a világító sárga töklámpácska díszek. A leginkább az angolszász Halloween ünnepéhez kötött, hagyományosan narancsszínű lámpák eredetileg takarmányrépából készültek és az aratási idényhez kapcsolódtak.
Honnan ered a hagyomány?
Már jóval az amerikai Halloween jelképévé válása előtt is készítettek Európában hasonló világítótesteket, nemcsak Írországban vagy a Skót-felföldön, hanem bizony Magyarországon és Erdélyben is. Tették ezt hol-hol különféle céllal: utak megvilágítása, az embereket és otthonaikat a gonosz szellemektől való megvédése okán, egyesek ezzel világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak, vagy a fiúk a lányokat való ijesztgetéseképp, néphagyományként. Egyesek szerint a lámpások a pokolban lévő keresztény lelkeket szimbolizálják.
A töklámpa faragás szokása a brit és ír bevándorlók által került és lett egyre népszerűbb az Új Hazában, majd kanyarodott onnan vissza Európába októberi, a Mindenszentek előtti nap ünnepi hagyományaként. A tökfaragás hazánkban olyannyira régi szokás, hogy a„Fénylik, mint Salamon töke“ mondásunk is bizony ehhez a tevékenységhez köthető:
Árpád-házi Salamon királyunkat, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel Gézával és Lászlóval, biztonsági okokból bezárták a visegrádi vár tornyába. A tornyot töklámpásokkal világították ki, hogy az őrök éjszaka is szemmel tarthassák a rab Salamont. Eme különleges lámpák fényei amellett, hogy a vár foglyát megvilágították, a Dunán közlekedő hajósoknak is navigációként szolgáltak. Innen is ered a mondás, hogy „fénylik, mint Salamon töke”.
A töklámpás hozzávalói
Na de mire is van szükségünk és hogyan készítsük el ezt a sokak számára ijesztő vagy épp vicces, de annál inkább érdekes és színes, egyedi hangulatot varázsoló lámpást?
A legmegfelelőbb tökfajta, amit a lámpás készítéséhez használhatunk, az a “Halloween tök“ néven ismert és árult fajta, melyet beszerezhetünk virágosoknál, piacon, bevásárlóüzletekben, zöldségeseknél. Ez a tök főként kesernyés íze miatt ugyan evésre nem alkalmas, ám tökfaragásra annál inkább!
Az ideális faragni kívánt tök közepes méretű, még nem túl érett, súlya körülbelül 3kg és 7kg közötti. Szintén hasznos tudnivaló, hogy érdemes mesterművünket az ünnep előtt 3 napnál nem korábban elkészíteni.
A következőkre lesz még szükségünk :
- Élesebb faragó eszközök; kés a bemetszésekhez, esetleg fűrész az alj vagy tető levágásához (de egy élesebb kés erre is megfelel)
- Kanál a bél alapos kikaparásához
- Mécses
- Fekete és színes filctollak – a sablon megrajzolásához, rajzolt mintákhoz
- Kezdőknek, kisgyerekeknek (éles tárgyat kerülni kívánóknak): Matricák, jópofa ragasztható minták, amikkel a tököt feldíszítve, szintén szórakoztató lakásdekorációt készíthetünk.
A tökfaragás menete
Tisztítsuk meg jól a tök külső felületét, majd vágjuk le akár a tetejét, akár az alját és alaposan, a nyákos résztől megszabadítva, kaparjuk ki jól a belső részét
Rajzoljuk rá a kívánt mintákat, formákat filctollal (tetszés szerinti szemet, orrot, szájat, különféle mintázatokat)
Ezeket a mintákat óvatosan faragjuk ki a késsel, majd helyezzük a mécsest a tök belsejébe
A tetejét akár vissza is helyezhetjük sapkaként, arra azonban figyeljünk, hogy a mécses lángja ne égesse se a tök tetejét se a belsejét, ebben az esetben inkább hagyjuk fedő nélkül.
Jó farigcsálást és lámpás készítést kívánunk!