Két év után végre együtt ünnepelhetünk családunkkal és barátainkkal. Kezd életre kelni a természet is, sorra kinyílnak a tavaszi virágok. Mi más lenne alkalmasabb húsvéti dekorációnak, mint egy jól megkomponált virágcsendélet? Áprilisban erről írok.
A húsvét díszei
Idén húsvét ünnepén azáleával díszítem az asztalt, mert szeretek újra felhasználható dekorációkat választani és kis odafigyeléssel a cserepes szobai azálea (Rhododendron simsii) is ilyen. A tavaly ajándékba kapott tő szépen áttelelt és idén is virágzik.
Hogy az azálea jól érezze magát nálunk, tartsuk be a következő ápolási szabályokat. Az enyhén savas, nyirkos földet szeretik, de ne álljon alattuk a víz. Lehetőleg lágy vízzel öntözzük és semmiképp se hagyjuk kiszáradni! Amint megjelennek rajta a bimbók, tegyük olyan világos helyre, ahol nem éri közvetlen nap, a hőmérséklet pedig 18 fok körüli. Ha nem kap elég vizet, ledobálja a bimbóit.
Amint kinyíltak a virágok, könnyen észrevesszük, ha szomjas, mert olyankor kókadtak a szirmai. Tápot a virágzás végétől a fagyok beköszöntéig adjunk neki. Ilyenkor a szabadban érzi magát a legjobban, eredeti élőhelyéhez hasonló körülmények között: fák alatt, ahol csak szűrt napfény éri.
A fagyok előtt vigyük 4-10 fokos, világos helyre és locsoljuk ritkábban, ebben az időszakban fontos, hogy a földjének a felülete kiszáradjon két öntözés között.
Óvatosan a bolond mézzel!
Egy ideje az azáleák is hivatalosan a rododendron nemzetséghez tartoznak. Húsvétkor ezek a növények is jól mutatnak az ünnepi asztalon – a törpe fajták nem foglalnak el sok helyet.
A rododendronok talán legrégebbi említése egy Kr.e. 401-ben bekövetkezett incidens kapcsán maradt fenn. A Xenophón vezette görög sereg a Fekete-tenger partvonala mentén tartott hazafelé Perzsiából. Trabzon városánál az éhező katonák vadmézre bukkantak, melyet balszerencséjükre a méhek a Rhododendron luteum mérgező nektárjából készítettek. A féktelen habzsolás jócskán megszakította a menetrendet.
A „bolond méznek” keresztelt nyalánkság eufóriát, hallucinációt és nagy mennyiségben fogyasztva émelygést, rosszullétet és eszméletvesztést okoz. Tájékozatlanságuknak „hála”, a későbbiekben ugyanebbe a hibába esett Nagy Sándor és Pompeius serege is. Mérgező mivoltuk mit sem csorbít szépségükön. További tanácsokat a rododendronok ültetéséhez itt találsz.
„Örökzöld” dekorációk
Ahogy korábban említettem, bármilyen ünnepről legyen szó, szeretek olyan dekorációkat beszerezni, amiket évről-évre elővehetek erre a pár napra. Részben, mert környezettudatosabb megoldás nem egyszer használatos díszeket vásárolni, részben pedig azért, mert ünnepek idején a saját családi hagyományok megteremtése is különösen fontos. Ennek jegyében idén is bővült a kőtojás gyűjteményem néhány új darabbal, melyeket egy franciaországi bolhapiacon találtam pár hónapja.
Virágcsendélet az asztalon
Mivel virágcsendéletet ígértem, lássuk, mitől lesz egy cserép azáleából húsvéti ünnepi asztalközép. Akik szeretik megadni a vendégfogadás módját, vagy csak saját maguk örömére a hétköznapokon is tartani valami esztétikusat az étkezőasztalon – ahogy én is -, azok mindenképpen szerezzenek be legalább egy, az étkező stílusához illő és impozáns virágtartót. Egy jól megválasztott kaspó, talpas váza, vagy jardinier a festői asztal kvintesszenciája: egy egyszerűbb virág szépségét is kiemeli, hát még egy különlegesét.
Mindig kéznél valami harapnivaló
Az étkezőasztal környezetében is próbáljunk apró változtatásokat eszközölni. Én a virágkompozíció színével harmonizáló díszpárnákat, takarót szoktam a közeli fotelekbe tenni. A húsvét – ellentétben a karácsonnyal – nem a hosszú ültetett étkezésekről szól, hisz ilyenkor a rokonság, a baráti társaságok egy nap alatt akár több vendégségbe is hivatalosak (főleg hétfőn, a locsolkodók!), ezért praktikusabb inkább többféle és egyszerűbb étellel készülni, amiket akár hidegen, akár melegen is fogyaszthatunk. Egy ízlésesen tálalt sütemény pedig már önmagában is asztaldísz.
Ezért is preferálom az időtálló ünnepi dekorációk mellett az ehetőket. Tökéletes párosítás, ha valami dekoratív és finom is! Szerezzünk be egy stílusos bonboniert és tartsunk benne idényhez illő édességet. Egy tál csokoládé mindig jól jön egy kávéhoz, akár egy váratlanul betoppanó vendég számára, akár saját magunknak, ha nassolni támad kedvünk. A tavaly áprilisi írásomban itt találsz még több inspirációt húsvétra!
Mediterrán hangulatban
Még egy apró részlet, amire érdemes figyelni. Ha cserepes növényt választottunk az asztalra, takarjuk le a földjét, hogy még mutatósabb legyen. Jobb természetes anyagokat használni, hogy ne fülledjen be akkor sem, ha több napra betakarjuk. Az én kedvencem az üdezöld zuzmó, de friss fű, vagy más apró zöld levél is megteszi. Nagymamám néhány borostyánággal díszített – hozzá ágakat a kerti nagy lugasból vágott. Anyukám és én is tovább visszük a hagyományt: mindig teszünk néhány szálat a húsvéti asztalra. Azoknak is ajánlom, akik szeretik a mediterrán stílust. Egy terrakotta edénnyel, vagy talpas vázával párosítva számomra mindig az itáliai kertek hangulatát idézi.
Répa, fürjtojás – ilyen egy igazi húsvéti leves!
Ha húsvét, akkor tojás. Legyen az márvány, csokoládé vagy fürj. Kedves megoldás dekorációnak a fürjtojás héja, ahogy ünnepi ételeken maga a főtt tojás is. Ez alkalommal egy olyan gyömbéres sárgarépa-krémleves receptet hoztam, ami hidegen és melegen is mennyei, kicsit pikáns, mégis tavasziasan üde ízvilágú, ráadásul a fürjtojás is passzol hozzá.
Gyömbéres sárgarépa-krémleves fürjtojással
Hozzávalók 8 főre:
⦁ 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
⦁ 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
⦁ 1,5 kg tisztított sárgarépa
⦁ 1 db nagy méretű burgonya
⦁ 1 kisujjnyi friss gyömbér
⦁ 12 dkg szirupban eltett gyömbér a szirupjával együtt
⦁ 1,5 l víz
⦁ tengeri só, frissen őrölt tarkabors
⦁ 2 dl crème fraîche
⦁ főtt fürjtojás díszítésnek (fejenként legalább 1 darab)
Elkészítés:
Mossuk meg és tisztítsuk meg a héjától a répát, burgonyát és a friss gyömbért. Vágjuk fel a répát és a burgonyát ujjnyi, a gyömbért vékony karikákra.
Az olívaolajon pároljuk üvegesre az előkészített vöröshagymát. Adjuk hozzá a répát, burgonyát és a friss gyömbért, a vizet és 2 csapott evőkanál sót. Fedjük le és gyöngyözve főzzük puhára a zöldségeket.
Közben főzzük meg, majd hámozzuk meg a fürjtojásokat is.
Vegyük le a tűzről a zöldségeket és ha kicsit kihűlt, botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítsük. Ha túl sűrűnek találjuk a turmixolás után, adjunk hozzá még egy kis vizet. Tegyük vissza gyöngyözni még 5-10 percre és kóstoljuk meg borsozás előtt, mert a gyömbér miatt eleve picit csípős. Sok múlik a répa ízén, ezért, ha nem találjuk elég édesnek, adjunk hozzá mézet, vagy cukrot.
Másnapra jobban összeérnek az ízek, ezért érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni és melegítés előtt megkóstolni, hogy hiányzik-e belőle még valami. Szervírozáskor tegyünk egy-egy evőkanálnyi crème fraîche-t mindenki levese tetejére és díszítsük a félbevágott fürjtojásokkal.
Nem csak forrón, hidegen is mennyei.
Áldott, boldog húsvétot mindenkinek a Griff Pagonyból!
Bánhalmi Attila
További fotókért, ötletekért kövessétek a Griff Pagony életét az Instagramon, vagy a Facebookon!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várjuk minden nap!